Ben ik hooggevoelig? Dat is een vraag die wellicht bij jou in je hoofd kan rondspoken. Ben je erg gevoelig voor prikkels? Neem je snel de stemming van anderen over? En ben je snel gespannen en moe? Dan kan het maar zo zijn dat je hooggevoelig bent. Hooggevoeligheid is gelukkig geen stoornis, maar eerder een karaktereigenschap die door verschillende factoren kan worden beïnvloed. Om erachter te komen of jij HSP bent, zijn er verschillende hoogsensitiviteit testen beschikbaar om jou te helpen. Doe de test en kom erachter of jij hoogsensitief bent!
wat is hoogsensitief precies?
De term hoogsensitiviteit is in de jaren negentig ontstaan. Psycholoog Elaine Aron introduceerde de term met als definitie: iemand die sterker geprikkeld wordt dan een niet hooggevoelig persoon. Deze mensen zijn gevoeliger voor omgevings- sociale en emotionele prikkels. De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan. Hoogsensitiviteit is geen ziekte of stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk. Net als een oog- of haarkleur is ook een gevoelig zenuwstelsel aangeboren. Een HSP (hoogsensitief persoon) is iemand die dus gevoeliger is voor indrukken en prikkels dan gemiddeld. Gevoeligheid voor licht, geluid en geuren horen hier allemaal bij. Ook pikt een HSP sneller subtiele nuances waar in lichaamstaal en de stemmingen van anderen. HSP’s zijn sneller overprikkeld en hebben dan de behoefte zich terug te trekken.
kenmerken van hoogsensitiviteit
Bij Hoogsensitiviteit staat diepgaande informatieverwerking in de hersenen vooral centraal. Je hersenen krijgen heel veel informatie uit de omgeving te verwerken. Deze informatie wordt door je hersenen gefilterd, zodat je je kunt focussen op bepaalde informatie. De informatie die daarna overblijft wordt verwerkt in je hersenen. Ondezoek naar hoogsenstiviteit heeft aangetoond dat wanneer je hoogsensitief bent er veel meer informatie ongefilterd binnenkomt dan gemiddeld. Bij het verwerken van prikkels of opdrachten is het brein dan een stuk actiever op meerdere gebieden dan mensen die niet hoogsensitief zijn. De kenmerken van hoogsensitiviteit kan je onderverdelen in de volgende vier categorieën:
D = diepgaande verwerking van prikkels en informatie
O = over stimulatie of overprikkeling
E = emotionele intensiteit/empathie
S = sensorische activiteiten, gekenmerkt door opmerkzaamheid en oog voor detail
Er zijn verschillende voor- en nadelen van het ervaren van deze kenmerken.
voordelen
- Je kunt betere interpretaties maken op basis van dezelfde hoeveelheid informatie dan mensen die niet HSP zijn
- Je bent vaak creatiever en in staat om meer non-verbale signalen op te pikken
- Je merkt details en foutjes op die anderen niet zien
- Je bent eerder alert op gevaar
nadelen
- Je raakt eerder overprikkeld. Mensen die hoogsensitief zijn maken minder snel een fout tijdens een taak, maar zijn na afloop wel meer overprikkeld en ervaren meer stress dan gemiddeld
- Je kunt dingen te persoonlijk opvatten
- Er kunnen sneller communicatieproblemen ervaren met mensen die niet hoogsensitief zijn
- Er is meer kans op burn-out, depressie en angststoornissen als je in een nare (werk)omgeving bent
TEST JOUW DNA EN HET COMT GEN:
Ben je een vechter of een vluchter? Zelfs met jaren van voorbereiding en training, waar de één juist lijkt te kunnen pieken onder stressvolle omstandigheden, breken anderen juist onder de druk. Eén van de redenen hiervoor wordt gevonden in het COMT gen. Dit gen is verantwoordelijk voor het afbreken van catecholamines (adrenaline, noradrenaline en dopamine). Afhankelijk van de genetische variant van dit gen zijn sommige mensen koelbloedige ‘krijgers’, terwijl anderen niet kunnen stoppen met denken en van nature ‘piekeraars’ zijn. De “GG” dragers (de krijgers) hebben een zeer actief COMT enzym, waardoor adrenaline snel wordt afgebroken, wat resulteert in een beduidend lager basisniveau van adrenaline. Terwijl de “AA” dragers (de piekeraars) met hun COMT enzym de traagste afbraak van adrenaline vertonen, wat resulteert in een beduidend hoger basisniveau van adrenaline. De “AG” dragers bevinden zich hier tussenin. (Bron: DNA labtest) Wil jij weten of je drager bent van het COMT-gen? Vraag een DNA test aan bij jouw HSP coach.
Of test jezelf op HSP:
- Ben je snel overweldigd door sterke emoties?
- Heb je moeite met het verwerken van informatie als er veel tegelijkertijd gebeurt?
- Voel je je vaak uitgeput na een drukke dag?
- Ben je gevoelig voor subtiele veranderingen in je omgeving, zoals temperatuur of licht?
- Merk je vaak dingen op die anderen over het hoofd zien?
- Heb je een sterke reactie op kunst, muziek of andere creatieve uitingen?
- Heb je een sterke intuïtie en ben je goed in het aanvoelen van de emoties van anderen?
- Voel je je vaak overweldigd door de stress van anderen?
- Heb je een voorkeur voor rustige en vredige omgevingen?
- Heb je moeite met het verwerken van harde of luide geluiden?
- Heb je vaak het gevoel dat je diep geraakt wordt door de schoonheid van de natuur of andere dingen?
- Word je snel overweldigd door de behoeften of problemen van anderen?
- Heb je behoefte aan veel rust en tijd voor jezelf om je weer op te laden?
- Heb je een sterke reactie op fel licht of harde geluiden?
- Voel je je vaak anders dan anderen en heb je moeite om je te conformeren aan sociale normen?
- Voel je je vaak erg verbonden met dieren en natuurlijke elementen?
- Ben je vaak diep geraakt door films, boeken of andere verhalen?
- Heb je een scherp gevoel voor esthetiek en detail?
- Ben je gevoelig voor subtiele veranderingen in de stemmingen of emoties van anderen?
- Voel je je vaak overweldigd door sociale situaties of grote groepen mensen?
Kan je op de meeste vragen ”ja” beantwoorden dan kan je er vanuit gaan dat je hoog sensitief bent. Voor jou is het waarschijnlijk interessant om een DNA test aan te vragen en zo meer te kunnen verdiepen.
Waarom een hoogsensitief test?
Er zijn verschillende redenen waarom het een goed idee is om ervoor te kiezen om een hoogsensitiviteit test te doen en erachter te komen of jij hooggevoelig bent.
Zelfinzicht
Het doen van een hoogsensitiviteit test kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je persoonlijkheid en je sensitiviteit. Door je bewust te worden van je hoogsensitiviteit, kun je beter begrijpen waarom je bepaalde emoties en reacties hebt en hoe je hiermee om kunt gaan.
Bevestiging
Voor sommige mensen kan het doen van een hoogsensitiviteit test helpen om te bevestigen dat ze hoogsensitief zijn. Dit kan nuttig zijn voor mensen die al vermoedens hadden dat ze hoogsensitief waren, maar dit nog niet zeker wisten.
Hulp bij beslissingen
Het begrijpen van je HSP symptomen kan je ook helpen bij het nemen van beslissingen. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een baan, het vinden van een geschikte woonomgeving of het kiezen van activiteiten die passen bij je sensitiviteit.
Communicatie
Door te begrijpen dat je hoogsensitief bent, kun je ook beter communiceren met anderen over je gevoeligheden en je HSP diagnose. Zo kun je bijvoorbeeld uitleggen waarom je soms overprikkeld bent of waarom je bepaalde situaties vermijdt.
Tips voor het doen van een hoogsensitief test
Door het invullen van een HSP test krijg je een indicatie van de mate van hoogsensitiviteit en kun je bepalen in welke mate je jezelf herkent in de eigenschappen die met hoogsensitiviteit worden geassocieerd. Voordat je aan de test begint, zijn een aantal zaken van belang. Hier een aantal handige tips:
Wees eerlijk
Het is belangrijk dat je eerlijk antwoord geeft op alle vragen van de HSP test. Probeer niet te bedenken wat het juiste antwoord is, maar geef het antwoord dat het beste bij jou past. Anders heeft de hoogsensitiviteit test geen zin.
Beantwoord alle vragen
Zorg ervoor dat je alle vragen beantwoordt, ook als je het antwoord niet zeker weet. Het kan zijn dat sommige vragen meer relevant zijn dan andere, maar het is toch belangrijk om alle vragen te beantwoorden.
Neem de test op een rustige plek
Het is belangrijk om de hoogsensitief test op een rustige plek te doen, waar je niet gestoord wordt. Zo kun je je beter concentreren op de vragen en je antwoorden.
Wees je bewust van je stemming
Houd in gedachten dat je stemming of gevoelens van invloed kunnen zijn op je antwoorden. Als je gestrest of angstig bent, kan dit van invloed zijn op je antwoorden. Kies een moment waarop je voelt dat je in verbinding staat met jezelf.
HSP kenmerken: zoek hulp!
Wat de uitkomst van de test ook gaat zijn, het is belangrijk op te merken dat een online hoogsensitief test geen definitieve diagnose kan stellen. Een HSP diagnose bestaat namelijk niet. De HSP test kan een indicatie geven van jouw kenmerken, maar voor een geldig antwoord op de vraag: ben ik hooggevoelig? Moet je een afspraak maken met een professional. Ook is het belangrijk om professionele hulp te zoeken als je HSP kenmerken problemen veroorzaakt in je dagelijks leven. Een therapeut of HSP coach kan je helpen om beter te begrijpen wat hoogsensitiviteit voor jou betekent en je begeleiden bij het ontwikkelen van copingstrategieën die passen bij jouw persoonlijkheid en levensstijl.