Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Stapelen de to-do lijsten zich op? Blijven de e-mails binnen stromen?  Weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen? Dan is het goed mogelijk dat je nu met de handen in het haar zit. Er zijn een heleboel technieken ontwikkeld die jou kunnen helpen om grip te krijgen op je werkzaamheden. Coaching biedt jou hulp bij effectief timemanagement. Hierbij alvast drie tips van onze coaches waarmee je direct aan de slag kunt!

1. Stel prioriteiten

Prioriteiten stellen is belangrijk bij effectief timemanagement. Vraag jezelf af welke taak het belangrijkst is. Met de volgende matrix bepaal je makkelijk welke taak jou onmiddellijke aandacht vraagt en welke van minder belang is. De matrix wordt opgedeeld in vier kwadranten: (1) belangrijk en dringend, (2) belangrijk en niet-dringend, (3) onbelangrijk en dringend en (4) onbelangrijk en niet-dringend. Zo vallen onder het eerste kwadrant taken met een hoge werkdruk  en de noodzaak om reactief te handelen. Hierbij kan je denken aan het halen van een deadline of inspelen op een crisis. De tweede kwadrant betreft de dagelijkse werkzaamheden, maar ook het bezig zijn met jouw persoonlijke ontwikkeling. Het gaat hier dus om proactief handelen. De derde kwadrant gaat over onnodige verstoringen van je werk zoals het doen van kleine klusjes voor anderen. In het vierde kwadrant vallen taken die niet bevorderend zijn voor het behalen van je doelen, zoals het bijhouden van je social media.

2. Maak een actieplan

Nadat je de matrix hebt ingevuld is het belangrijk dat je een plan van aanpak maakt. Het gaat hier om het opstellen van een lijst activiteiten met daarbij de prioriteit van iedere actie en de tijdsduur. Bepaal dagelijks (of wekelijks) welke taken je moet uitvoeren en bekijk aan de hand van de matrix welk voorrang hebben. Wees realistisch in je planning! Dingen duren meestal langer dan je denkt.

3. Ken je valkuilen

Als je last hebt van uitstelgedrag kan tijdnood het gevolg zijn. Wees je bewust van jou valkuilen en kom er achter waarom jij de taak uitstelt. Komt het door een gebrek aan motivatie of ligt het aan zelfdiscipline? Als je dit te weten komt, kan je hier gericht aanwerken en zal je sneller een klus kunnen klaren. Een andere valkuil kan zijn dat je te snel afgeleid bent. Een van de grootste boosdoeners van het niet halen van je planning zijn het checken van social media en het gezellig blijven kletsen met je collega’s. Dit zijn dingen die je snel even tussendoor doet. Stel in je planning een moment in voor dit soort dingen en beperk het kletsen bij de koffieautomaat alleen voor in de pauze.

Hulp nodig bij timemanagement?

Wil jij ook meer en beter aan jezelf leren denken? Coaching kan ook jou helpen!

Plan direct een gratis oriëntatiegesprek in bij een van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden