Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Tegenwoordig is het voor sommige mensen wat minder vanzelfsprekend dat ze een baan hebben waarbij ze ook daadwerkelijk plezier hebben in hun werk. Door de crisis is er veel minder keus in banen waardoor je soms genoegen moet nemen met een baan die minder leuk is dan je gehoopt had. Ondanks dat je huidige baan misschien niet je droombaan is, is het wel belangrijk dat je probeert hier plezier uit te halen. Wanneer je met plezier werkt ben je namelijk productiever, gelukkiger, positiever en lever je betere prestaties. Met plezier werken loont dus. De Loopbaanadvies tips in dit artikel helpen jou om jou alvast een aantal tips om meer plezier in je werk te vinden!

Weet waarom je werkt
Veel mensen werken om geld te verdienen om zichzelf en anderen te onderhouden, maar motiveert je dat ook? Krijg je daar plezier van in je werk? Waarschijnlijk niet. Probeer dan eens te kijken naar waar je het echt voor doet: je droomvakantie, de studie van je kinderen, een nieuw huis etc. Door stil te staan bij wat je allemaal kunt doen dankzij je baan zal de mate van plezier wat je in je werk hebt toenemen. Door Loopbaanadvies  kan jij achterhalen waarvoor je werkt en wat je met je werk wilt bereiken.

Maak contact met je collega’s
Ook hebt hebben van goed contact met je collega’s verhoogd je werkplezier. Bijkomend effect is ook nog dat het positief bijdraagt aan de werksfeer en het roddelen onderling zal verminderen. Probeer oprecht interesse te tonen in je collega’s, vraag naar hobby’s en hoe hun weekend was. Ook werkt het goed om een collega af en toe een compliment te geven, mits het gemeend is natuurlijk! Je zult zien dat zij jou ook op deze positieve manier terug zullen benaderen.

Relax regelmatig thuis en op je werk
Op je werk is er natuurlijk niet altijd ruimte om uitgebreid te relaxen, maar toch zijn er momenten waarop je even je rust kunt pakken. Haal even een kop koffie, maak een praatje met een collega of loop buiten een rondje. Wanneer je klaar bent met werken is het handig om een to-do lijstje te maken voor de volgende werkdag en de deur letterlijk en figuurlijk achter je dicht te trekken. Zo kun je makkelijker je werkdag afsluiten en blijf je niet piekeren over wat je morgen allemaal nog moet doen. Focus je aandacht als je thuis bent dan ook vooral op andere dingen: sporten, met je kinderen spelen, televisie kijken etc. Zo voorkom je werkstress en behoud je gemakkelijker plezier in je werk.

Het leven zit vandaag de dag propvol. Het tempo ligt hoog en lijkt steeds hoger te worden. Je wordt er vaak in meegesleept, of je nou wilt of niet. In onze chaotische, hectische wereld vol planningen, afspraken, eisen en stress verlangt iedere mens naar iets dat balans wordt genoemd. Wat balans is, verschilt per individu. Sommige mensen vinden hun balans door rustiger te leven of een time-out te nemen. Anderen voelen zich juist weer helemaal in hun element als ze het druk hebben. Wat wel zeker is, is dat balans een vaardigheid is die ontwikkeld kan worden door je echt in te zetten en flink te oefenen. Loopbaanadvies helpt je om bewuste keuzes te maken en je balans te (her)vinden. Hieronder lees je alvast een tip om je balans terug te vinden!

Bedenk andere invalshoeken
Herken jij jezelf in deze uitspraken? ‘Zo is het nu eenmaal’, ‘Ik heb er gewoon geen grip op’, ‘Het lukt me toch niet om tijd vrij te maken’. Waarschijnlijk ben je dan erg gefixeerd op één bepaalde invalshoek. Het lijkt alsof er geen uitweg mogelijk is. In dat geval kan het nuttig zijn om kritisch te kijken naar je standpunt en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Loopbaanadvies draagt onder andere bij aan het vinden van nieuwe invalshoeken – niet de juiste, maar gewoon andere invalshoeken. Bedenk bijvoorbeeld 7 verschillende manieren om een probleem op te lossen, helemaal vrijblijvend. Het hoeft niet realistisch te zijn en je hoeft er ook niet daadwerkelijk voor te kiezen. Je maakt alleen een lijst van mogelijkheden.

Stel, je vindt dat je geen tijd hebt om te sporten. Mogelijke oplossingen zouden zijn:

  • De huiskamer tot gymzaal ombouwen
  • Je baan opzeggen
  • Bedanken voor die bepaalde bestuurscommissie
  • Iemand zoeken om samen mee te sporten
  • Een personal trainer inhuren die bij je intrekt
  • 30 minuten eerder opstaan/30 minuten eerder naar bed gaan
  • De kinderen leren hoe ze de was moeten doen zodat jij kan gaan sporten

Vervolgens ga je je inleven in elk van deze mogelijkheden. Stel jezelf de vraag hoe de wereld er uit zou zien als je voor die optie zou kiezen. Probeer je echt te verdiepen in de mogelijkheden en bedenk hoe het zou voelen om je leven vanuit dat perspectief te bekijken.

Hoe nu verder?
Uiteindelijk moet je natuurlijk een keuze maken en hier daadwerkelijk iets mee gaan doen. Loopbaanadvies helpt je om je keuzes concreet te maken, plannen op te stellen die inspelen op de situatie en om actie te ondernemen. Wil jij ook heldere keuzes maken, bewust in het leven staan en ontdekken wat balans voor jou betekent?

Wil jij ook meer plezier in je werk vinden? Plan dan hier een gratis oriëntatiegesprek in met Loopbaanadviseur.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden