Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Opeens zitten ouders en kinderen wekenlang met elkaar in huis en is alles wat zich normaal buitenshuis afspeelde voor zover mogelijk verplaatst naar thuis. Werk gaat door en de kinderen moeten thuisonderwijs krijgen, voor iedereen een hele nieuwe en onwennige situatie. Maar hoe kun je in deze situatie dan zo efficiënt mogelijk te werk gaan zodat je ook nog productief bent? Hoe doe je dat, thuiswerken met kinderen? Coach Rosanne heeft een aantal tips: 

 

Regelmaat

Hoe jij je thuiswerkdag ook invult, focus op regelmaat. Maak een planning en kijk welke taken je die dag gaat doen en met welk doel. Dit maakt thuiswerken met kinderen een stuk overzichtelijker en je behaalt meer resultaat in een dag.

 

Creëer een aparte werkplek als je moet thuiswerken met kinderen

Als de ruimte er is, creëer een aparte werkplek in huis waar jij je volledig op werk kan focussen. Als je aan de keukentafel zit te werken zullen (jonge) kinderen veel sneller om aandacht vragen, ook al heb je van te voren uitgelegd dat je gaat werken en je partner ook thuis is. Zorg dus dat je niet zichtbaar bent als je aan het werk bent zodat je privé en werk toch van elkaar kan scheiden. Maar mocht je toch uit een video call lopen, omdat je een kind hoort huilen of er één bij je op schoot kruipt zal niemand hier gek van staan te kijken, veel van je collega’s zitten in exact hetzelfde schuitje. (Tip..koop een noise cancelling headphone, mocht je die nog niet hebben.)

 

Probeer elkaar af te wisselen

Indien je een partner hebt die ook thuis moet werken probeer dan met elkaar af te wisselen door in blokken van een paar uur te werken, dan is er ook altijd een ouder die de volle aandacht voor de kinderen heeft. Maak tussendoor genoeg ruimte voor pauzes zodat je samen kunt lunchen, een spelletje kan doen of even naar buiten kan voor beweging en frisse lucht.

 

Duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken met je leidinggevende en collega’s over de invulling van thuiswerken en wees transparant. De flexibiliteit die je vraagt aan je werkgever door bijvoorbeeld zelf je uren in te delen werkt twee kanten op. Dit betekent misschien ook dat je zelf in de avond nog door moet werken om afgesproken resultaten te behalen.

 

Samen sta je sterk

Besef dat jullie het als gezin vooral samen moeten doen en laat het stellen van te hoge verwachtingen los. Ook al heb je het gevoel dat al het (school)werk aan het eind van de dag af ‘moet’ zijn en de mailbox leeg, bedenk je dan dat stress hier niet positief aan zal bijdragen. Dus blijf met elkaar in contact, doe leuke dingen samen, lach, ontspan en denk vooral ook aan de positieve dingen die deze situatie met zich meebrengt voor jullie als gezin.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden