Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Coaching Amstelveen: Positief denken

Positief denken. Wat houdt dat nou in? Iedereen kan zich er wel wat bij voorstellen, maar hoe pas je positief denken toe in de praktijk? Wanneer je merkt dat je in een vicieuze cirkel terecht komt of niet meer op een oplossing voor je probleem kan komen, dan kan coaching Amstelveen je hierbij helpen. Als je problemen ervaart, kan dit vaak veel energie kosten. Wanneer je de focus op het positieve legt, kan je hier juist energie van krijgen.

Vastdenken
Vastdenken is een theorie van Berthold Gunster en gaat over: van een probleem een ramp maken. Wanneer een probleem zich voordoet en je in problemen denkt, kan dit probleem steeds groter worden. Toch is het probleem voor velen lastig te herkennen en dan ook lastig om te doorbreken. Wanneer je een oplossing zoekt voor je probleem, kan het goed zijn dat je op deze manier juist een probleem creëert. Dit komt door het feit dat het probleem pas later zichtbaar wordt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan: je krijgt enorm veel werk binnen, waardoor je gaat overwerken om het werk af te krijgen. Op het moment dat je dit niet kenbaar maakt naar je collega’s, denken zij dat je extra werk kunt aannemen. Dit is niet het geval en zal je blijven overwerken, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Wanneer je deze vicieuze cirkel wilt doorbreken, dan kan coaching Amstelveen je ondersteuning bieden bij het in kaart brengen van de zaken waar je tegenaan loopt.

“Insanity is doing the same thing over and over again and expecting a different outcome”

– Albert Einstein

Omdenken
Omdenken betekent dat je denkt in mogelijkheden. Om op een andere manier met je problemen om te gaan, is door “ja, maar..” te veranderen in een “ja”. Op het moment dat je niet meer twijfelt of jezelf tegen een probleem verzet, dan wordt je probleem een feit. Op het moment dat een probleem een feit is geworden, kun je jouw verwachtingen aanpassen. Dit is een belangrijke stap om van je “ja” een “ja en” te maken. Hierdoor creëer je juist een nieuwe mogelijkheid.

Bijvoorbeeld: Ik word kaal (probleem) → Ja (feit), en? Het wordt misschien wel de nieuwe mode (omdenken) → Hoe kaler, hoe beter (resultaat)

Berthold Gunster geeft aan dat denken in mogelijkheden lastiger is dan men in eerste instantie denkt. Coaching Amstelveen kan je tools aanreiken, zodat je omdenken kunt leren. Omdenken is namelijk iets wat je moet leren, net als het beoefenen van een sport.

Positief denken
Om met moeilijkheden of obstakels om te kunnen gaan, is positief denken van essentieel belang. Positief denken hebben we in vrijwel elke situatie nodig. Zo kom je op het werk vervelende situaties tegen, zoals obstakels met betrekking tot het werk of aanvaringen met collega’s. In je privéleven kunnen ook situaties voorkomen, waarbij iemand anders jou bijvoorbeeld pijn heeft gedaan. Toch is er niets wat meer therapeutisch werkt en wat ons zo laat groeien, dan dat we onszelf en anderen kunnen vergeven. Hierdoor stel je, jezelf in staat om verder te gaan na lastige situaties en sterker in het leven te staan. Wanneer een probleem zich, voordoet kan Coaching Amstelveen hulp bieden bij het ombuigen van negatieve naar positieve gedachten.

“Positive thinking evokes more energy, more initiative and more happiness”

– J. Johnson

Wanneer dit artikel u heeft geïnspireerd kan u contact opnemen met GORTcoaching in Amstelveen.

Door: Sharon van Heeswijk


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden