Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

De ijsberg
Weet je wat je werkelijk wilt in je leven? En hoe je dit kan bereiken? Of wil jij bijvoorbeeld meer nadenken over wat je sterke punten zijn? Zou je meer inzicht willen in jouw ambitie? Een coach gaat aan de slag met jouw eigenschappen, kennis en drijfveren om je te helpen dichterbij je eigen doel te komen. Een veelgebruikte methode die jou hierbij kan helpen is het ijsbergmodel.

Stel je een ijsberg voor. De ijsberg bestaat uit verschillende lagen. Over deze verschillende lagen kan jij jezelf als persoon verdelen. Het grootste deel van deze ijsberg ligt onder water en een klein stukje steekt boven het water uit. Dat wat boven het water ligt zijn de dingen waar jij je bewust van bent. Ook is er een verschil in de lagen in de mate waarin de zaken ontwikkeld kunnen worden of controleerbaar zijn. De bovenste lagen van de ijsberg kun je in sterke mate beïnvloeden of aanpassen. Naarmate je naar beneden gaat wordt dit lastiger. De ijsberg bestaat (van boven naar beneden) uit de volgende lagen:

1. Gedrag
Dit is de enige laag die boven water ligt. Dit is wat je laat zien aan je omgeving en waar je het meest bewust van bent. Hoe gedraag jij je ten opzichte van je omgeving? Wat zegt dit over jou?
2. Kennis
Wat weet je eigenlijk allemaal? Weet je genoeg om aan je eigen doel te beginnen? Heb je genoeg informatie om te weten hoe jij je droom uit te laten komen? Zo niet, kan je hiermee aan de slag.
3. Vaardigheden
Waar ben jij goed in? Welke vaardigheden heb jij onder de knie? Kan jij bijvoorbeeld heel goed schrijven of organiseren? Dit kan je inzetten bij het behalen van je doel.
4. Overtuigingen en waarden
Waar sta je voor? Wat vind jij belangrijk of juist niet? Het is belangrijk om je bewust te zijn van je positie in het leven.
5. Drijfveren, ambitie en motivatie
Wat drijft jou? Wat wil je bereiken? En waarom wil je dat bereiken? Wil jij bijvoorbeeld de beste worden in jouw vakgebied of maakt jou dat niet zoveel uit?
6. Persoonlijkheid en kwaliteiten
Ben jij je bewust van jouw persoonlijke eigenschappen en waar jij in uitblinkt? Aanleg voor bepaalde zaken kan je soms al een heel eind op weg helpen.
7. Intelligentie (IQ en EQ)
Dit is de laag die nauwelijks te beïnvloeden is. Je intelligentie en emotionele intelligentie staan onderaan de ijsberg en zijn de onderliggende laag voor alle andere zaken.

Hulp van een coach
De bovenste laag, gedrag, wordt het meest beïnvloed door de onderliggende lagen, zoals kennis, vaardigheden, overtuigingen, drijfveren. Aangezien de dieper liggende lagen vaak bestaan uit onbewuste processen, zal de coach trachten dit bespreekbaar te maken met jou. Samen komen jullie tot de kern van jouw ijsbergmodel. Als alle lagen doorgenomen zijn maakt de coach met jou een actieplan. Zo krijg je op een overzichtelijke manier te zien hoe jij je eigen doel kan behalen of bewuster om kunt gaan met jouw persoonlijke voorkeuren of kwaliteiten. Wil je ook graag aan de slag met het ijsbergmodel?

Plan dan hier een oriëntatiegesprek in met één van onze coaches!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden