Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Een life coach biedt coaching aan op veel verschillende gebieden die kunnen bijdragen aan het vergroten van je levenskwaliteit. Het uiteindelijke doel is vaak om je te helpen bij het realiseren van datgene wat je echt wilt. Maar hoe doe je dat, iets realiseren wat je echt wilt? Vaak speelt communicatie hierbij een grote rol.

Bewust worden van eigen communicatie
Eén van de middelen om je bewust te worden van de effectiviteit van je eigen communicatie is het krijgen en accepteren van feedback. Door middel van feedback informeren groepsleden en gesprekspartners je over hoe jouw gedrag op hen overkomt. Deze feedback geeft je daarna aanknopingspunten om te bedenken welk gedrag wel of niet effectief is of mogelijk effectiever zou kunnen worden om je doelen te bereiken.

Feedback ontvangen
Dit klinkt allemaal heel makkelijk, niet? Toch vinden veel mensen het erg moeilijk om feedback te ontvangen en ook daadwerkelijk iets met de feedback te doen. Het probleem zit hier niet in de positieve feedback. Iedereen vindt het fijn om positieve feedback te ontvangen, zelfs al word je er misschien wat verlegen van. Het bevordert je zelfvertrouwen en geeft je een positief gevoel. Negatieve feedback, daarentegen, kunnen we vaak niet goed ontvangen en verwerken. Negatieve feedback voelt al snel als een aanval op ons als persoon en we schieten al snel in de verdediging. Gevolg? Je luistert niet echt naar wat de ander te zeggen heeft, laat staan dat je de informatie kunt gebruiken om je gedrag en communicatiestijl te verbeteren.

Luister naar de ander
Om jezelf verder te kunnen ontwikkelen is het belangrijk dat je leert om feedback op een goede manier te ontvangen. Pas als je echt luistert naar wat de ander over jou te zeggen heeft, kun je feedback gebruiken om van te leren en communicatief vaardiger te worden.
Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen:

  1. Zie feedback als een kans om te leren, niet als een aanval op jou als persoon
  2. Toon waardering voor de feedback; de zender spant zich in voor jou
  3. Verdedig niet en leg niet uit
  4. Begrijp je dingen niet? Vraag of de zender deze nog eens verduidelijkt
  5. Denk na over de feedback
  6. Wat ga je met de feedback doen?

Wil je nog meer leren over het ontvangen van feedback of juist het geven van feedback? Of wil je je graag op andere punten beter ontwikkelen? Een life coach kan je hiermee helpen.
Plan snel een afspraak in met één van onze coaches voor een gratis oriëntatiegesprek »

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden