Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Ben jij gedwongen ontslagen? Of ben jij vrijwillig op zoek naar een nieuwe baan? Dan zal je, logischerwijs, weer moeten gaan solliciteren. Het kan zijn dat je voor je gevoel echter niet helemaal stevig in je schoenen staat. Coaching kan jou hierin professionele begeleiding bieden. Op welke manier kan jij je goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

De STARR-methode
Deze methode is de meest voorkomende methode waarop sollicitanten geïnterviewd worden. Tevens kan je als sollicitant zelf deze methode inzetten voor meer succes bij sollicitatiegesprekken. Het is daarom belangrijk dat je hierop voorbereid bent!
Aan de hand van de STARR-methode laat je zien dat je geschikt bent voor een bepaalde functie. Dit doe je door voorbeelden van gedrag uit eerdere situaties, waaruit bleek dat je de situatie op de juiste manier had aangepakt, te onderbouwen. Het idee hierachter is namelijk dat gedrag uit het recente verleden de beste voorspeller is van toekomstig gedrag. Verder is het ook een goede manier voor recruiters om te achterhalen of je ook echt de waarheid verteld. Als je geen concreet voorbeeld kunt geven over wanneer je bijvoorbeeld stressbestendig gedrag vertoonde, dan zal je veel minder geloofwaardig overkomen.
Dus wat ga je doen? Zoek in de betreffende vacature naar vereiste eigenschappen en vaardigheden. Kies er een aantal uit en schrijf bij die vaardigheden of eigenschappen een toepasselijke werksituatie (S) uit het recente verleden op. Ga vervolgens na welke taak (T) jij daarin had, welke acties (A) jij hebt ondernomen, wat het bereikte resultaat (R) was en ook of je dezelfde situatie in het vervolg hetzelfde of toch anders zou aanpakken (Reflectie).

Ken je positieve en nog te ontwikkelen eigenschappen
Het is dus belangrijk dat je aan een potentiële werkgever kan aantonen dat je bepaalde vereiste eigenschappen voor een functie bezit. Maar het is ook goed om na te denken over punten of eigenschappen die je nog kunt ontwikkelen. De kans is namelijk groot dat er in een vacature naar vaardigheden of eigenschappen wordt gevraagd die je nog niet (goed genoeg) beheerst.
Er wordt vaak bij een sollicitatiegesprek gevraagd naar je zwakke punten. De kunst is hierbij om goed te weten wat jouw zwakke punten zijn, maar om deze zó te formuleren dat je het als ontwikkelmogelijkheden overbrengt. Dus de twee onderwerpen die je aan moet halen tijdens je sollicitatie zijn je positieve punten en daarnaast jouw ontwikkelpunten. Het is handig om gedoseerd eerlijk te zijn; geef wel aan dat je iets nog niet zo goed kan, maar ook dat je hier nog in wilt ontwikkelen binnen de functie.

Be prepared!
Wil jij dé persoon zijn die eruit springt bij de sollicitatierondes? Zorg dan dat je stevig in je schoenen staat. Samen met een coach ga je ontdekken hoe jij jezelf goed kan presenteren en goed voorbereid aankomt bij een sollicitatiegesprek. Enthousiast geworden?

Plan dan hier een gratis oriëntatiegesprek met een loopbaancoach.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden