Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Mensen zijn sociale wezens: we kunnen niet zonder elkaar. Als kind vonden we het al belangrijk dat we erbij hoorden en dat we erkenning kregen voor wie we waren en wat we konden. Wat deden we ons best om de aandacht van volwassenen te trekken als we een nieuw trucje hadden geleerd: ‘Kijk eens wat ik kan!’. En wat was het heerlijk als we daarvoor geprezen werden. Het krijgen van erkenning doet ons groeien. Dat geldt voor onze kinderjaren, maar ook daarna. Wanneer wij door anderen als persoon worden gezien en geaccepteerd, en tevens waardering krijgen voor wat we doen, draagt dit positief bij aan een goede gezondheid en versterkt dat onze motivatie.

Gebrek aan erkenning op het werk is de op één na belangrijkste reden van ziekteverzuim en het meest aangevoerde argument om een organisatie te verlaten. Het is dus van belang om dit bij jezelf (of jouw werknemers) snel te herkennen en erkennen, om zo (gezamenlijk) aan oplossingen te werken. Met loopbaanadvies ga jij kijken naar jouw persoonlijke loopbaandoelen: wat motiveert jou, waarin zoek jij erkenning en wat jou onderscheidt van de rest? Op deze wijze  werk je samen naar een concreet doel om het maximale uit jezelf te halen.

Werkmotivatie door erkenning
Uit een onderzoek dat in 2009 is uitgevoerd door adviesbureau McKinsey blijkt dat niet geld, maar aandacht van de leiddinggevende(n) het meest motiveert. De drie belangrijkste motivatoren voor medewerkers bleken volgens dat onderzoek:

  • Complimenten van de directe manager
  • Aandacht van de hogere manager
  • De kans om zelfstandig projecten te leiden

Echter, geld mag dan een kortstondig en beperkt motiverend effect hebben, op het moment dat er een verschil in beloning voor hetzelfde werk wordt geconstateerd, is het demotiverende effect daarvan erg groot. Dat het een (waardering) niet zonder het ander (goede arbeidsvoorwaarden) kan, was al evident, maar het omgekeerde blijkt dus ook waar. Een oprecht (!) compliment van de directe leidinggevende zal in een groot aantal gevallen een meer structureel effect hebben dan een bonus, maar een goede samenhang tussen alle arbeidsvoorwaarden blijft natuurlijk een absolute voorwaarde om een optimale motivatie te bereiken of behouden.

Een omgeving waarin jij en jouw competenties erkent en waardeert worden blijkt van groot belang om gemotiveerd en enthousiast aan het werk te kunnen. Maar hoe vind je die omgeving? Hoe weet je wat bij je past en waar jouw sterke punten liggen? Ga in samenwerking met een loopbaancoach na welke functies en banen bij jouw specifieke wensen en doelen passen.

Wil jij weten wat jouw motiveert en waar jouw kracht ligt, zodat je jouw competenties volledig kan inzetten in je functie? Loopbaanadvies biedt jou een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan met een van onze loopbaancoaches van GORTcoaching.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden