Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Waardering, het is één van de belangrijkste basisbehoeften van de mens. Er is niets fijner dan te horen te krijgen dat je inzet, kwaliteiten en persoonlijke vaardigheden gewaardeerd worden. Voor een manager is het dan ook essentieel om zijn medewerkers eens in de tijd een schouderklopje te geven. Zeggen wat je bewonderd aan iemand, doet soms wonderen. De ander voelt zich gemotiveerd door jou steun. Het is dan ook jammer dat wij dit in de praktijk minder toepassen. Loopbaanadviseur Amstelveen leert je de kunst van het complimenteren!

Is het echt wel zó nodig?
Veel managers menen dat complimenteren niet nodig is ‘omdat werknemers heus wel snappen dat hun inzet gewaardeerd wordt’. Hiermee gaan zij de mist in!  De kracht van een compliment is dat je iemand kan motiveren. Je geeft feedback die de ander kan helpen om zich bewust te worden van welk gedrag effectief is. Hierbij is het van belang dat de medewerker merkt dat de manager tijd neemt om zijn waardering uit te spreken. Dat hem niet ontgaan is wat de medewerker gepresteerd heeft. Dit effect is ook in studies aangetoond, namelijk werknemers die regelmatig positieve feedback ontvingen  waren meer gemotiveerd en presteerden beter. Daarnaast nam ook het ziekteverzuim en voortijdig vertrek af.

Wees oprecht!
In het algemeen geldt dat het geven van een compliment stimulerend werkt als het zonder bijbedoeling gegeven wordt. Belangrijk blijft dat de waardering oprecht is. Maar pas op! Wij zijn vaak geneigd om te veel en te overdreven onze waardering uit te spreken. Dit werkt averechts en de ander zal zich ongemakkelijk voelen. Grijp niet elk moment aan voor het maken van een compliment. Liever een gemeend dan vijf loze complimenten.

Spreek vanuit jezelf!
Blijf als complimentgever authentiek en spreek uit jezelf, zoals ‘Ik vind de manier waarop je dit hebt aangepakt goed.’ Om je compliment meer kracht te geven, dien je concreet te zijn. De ander vind het fijn om te horen wat hij/zij specifiek heeft bijdragen. Bijvoorbeeld: ‘Ik bewonder de manier waarop jij dit project zelfstandig hebt geleid.’

Wil jij als werkgever je medewerkers meer stimuleren en motiveren? En wil jij hier meer professionele tips over van loopbaanadviseur Amstelveen. Plan dan een gratis oriëntatiegesprek in met jou loopbaanadviseur Amstelveen.

 

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden