Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Jeugdervaringen
In ons leven ontwikkelen we negatieve gedachten die ervoor kunnen zorgen dat we laten in ons leven vast komen te zitten. Dit kan ook remmende gevolgen hebben in het doorzetten van onze loopbaan. Alhoewel de een hier meer mee te maken heeft dan de ander, heb je al vanaf je vroege jeugd ervaringen gehad die jou hebben gevormd. Dit kan ertoe leiden dat negatieve gedachten met bepaalde regelmaat in je opkomen. Zo kunnen heftige aanvaringen met je ouders of je omgeving – omdat je dingen deed of van plan was die zij niet goed vonden – je tekenen. Je werd dan gecorrigeerd en kreeg je op je kop. Wellicht heb je ook dingen meegemaakt die je niet kon verklaren. Zo kunnen bijvoorbeeld je ouders gescheiden zijn, kwam een naaste te overlijden of werd je in je gevoelens afgewezen door je omgeving.

Herkennen van negatieve gedachten
Negatieve gedachten die zo diep zijn geworteld kunnen je somber laten voelen en minder actief maken. Het is dan handig jezelf af te vragen welke gedachtes bij jou een rol spelen in jouw leven en loopbaan die geweldige voornemens in de weg staan? Je kunt jezelf trainen in het herkennen en opschrijven van negatieve gedachten op het moment dat je jezelf rot voelt. Het is belangrijk hier dan alleen gedachten te formuleren, geen gevoelens. In de meeste negatieve gevoelens zitten namelijk denkfouten. Hoe zit dit dan?

• ‘Ze vinden mij ongeschikt voor dit werk’ (Je kunt niet voor een ander invullen wat hij denkt, je kan geen dachten lezen.)
• ‘Dit lukt mij toch nooit’ (Je voorspelt zelf je toekomst, terwijl je nu nog niet kunt weten hoe het gaat aflopen.)

Jezelf trainen
Om jezelf hierin te kunnen trainen zal je jouw negatieve gedachten aan een kritisch onderzoek moeten onderwerpen. Je kunt er een gewoonte van maken je negatieve gedachten elke dag weer opnieuw op te sporen. Ga voor jezelf na waar de denkfout in je negatieve gedachte zit en zet er een positieve voor in de plaats. Belangrijk is wel een positieve gedachte er tegenover te zetten die realistisch voor je is en bij jou past.

Samen aan de slag
Heb je het gevoel nog wel wat hulp te kunnen gebruiken bij kritische onderzoek naar negatieve gedachten en het omzetten in positieve gedachtes? Een jobcoach kan gezamenlijk met jou dit onderzoek aangaan zodat je straks ongeremd met loopbaanmogelijkheden aan de slag kan gaan. Wat een jobcoach kan bieden voor jouw situatie, kan duidelijk worden gedurende een kosteloos oriëntatiegesprek bij een van onze jobcoaches.

Kijk in de agenda en plan direct een gratis oriëntatiegesprek gesprek»


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden