Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Oplossingsgericht coachen is een veel gebruikte coachtechniek. Zoals al eerder beschreven is deze manier van coachen zo populair vanwege de positieve benadering die eraan ten grondslag ligt en de praktische oplossingen voor problemen die gevonden worden. Maar wat houdt oplossingsgericht coachen in de praktijk in? En is deze manier dan wellicht wel wat voor jou?

De wondervraag
Tijdens een oplossingsgericht coachtraject zal de coach hoogst waarschijnlijk op een gegeven moment de zogeheten wondervraag stellen. Hierbij wordt het volgende scenario ingebeeld:

Stel je voor dat je ’s avonds gaat slapen en er gebeurt een wonder. Je probleem is opgelost. Alleen weet je het nog niet. De volgende ochtend word je wakker en je beseft dat er iets anders is. Waaraan merk je dat het probleem opgelost is? Wat zijn de eerste tekenen die je opmerkt, waardoor je merkt dat het probleem verdwenen is? Wat doe jij en wat doen anderen?

Het doel van deze wondervraag is dat je door te benoemen hoe jouw gedrag anders is, duidelijk krijgt wat mogelijke oplossingen zijn voor het probleem. Door deze voorstelling kan je bewust worden van manieren die jou verder kunnen helpen. Samen met jouw coach kan je kijken hoe deze oplossingen ingezet kunnen worden om het gewenste resultaat te behalen.

De schaalvraag
Bij de schaalvraag kan de coach jou vragen om jouw situatie een cijfer te geven waarbij 0 staat voor ‘de ergste situatie’ en 10 staat voor ‘een goede situatie waarin je verder kunt’. Ook kan de coach vragen hoe de schaal is voor jouw motivatie of hoe de schaal is voor jouw vooruitgang.

Vragen die de coach kan stellen zijn: ‘Wat voor cijfer zou jij jouw situatie op dit moment geven? Waarom heb je dat specifieke cijfer? Waarom heb je geen lager cijfer gegeven?
Wat zou je kunnen doen om 1 stapje vooruit te gaan? En wat nog meer?’

Door antwoord te geven op deze vragen is het makkelijker duidelijke, concrete doelen te stellen en dit zorgt vervolgens weer voor meer motivatie om deze te behalen. Door telkens te streven naar het halen van minstens één cijfer hoger, kun je haalbare stappen zet naar het behalen van een 10.

» Denk je dat oplossingsgericht coachen wat voor jou is? Vraag dan hier een gratis oriëntatiegesprek aan


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden