Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Geef eens vaker een compliment!

Erkend worden door anderen is een basisbehoeften van mensen, een behoefte die door velen nogal eens wordt onderschat. Een compliment is een goede manier om waardering voor een ander uit te spreken. Met een compliment geef je een ander persoonlijke aandacht. Met andere woorden, een compliment kan beschouwd worden als een vorm van sociale steun. Het Nationaal Kompas Volksgezondheid stelt zelfs dat sociale steun een belangrijk onderdeel van de gezondheid is. Het belang van complimenten is dus een niet te onderschatten onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling.

Aangezien iedereen de behoefte aan waardering heeft, zou het logisch zijn dat het complimenten regent. Ondanks het belang van complimenten, blijken complimenten in de praktijk echter niet altijd zo vanzelfsprekend. Er zijn vaak genoeg redenen om geen compliment te geven. Bijvoorbeeld omdat je niet zeker bent over de timing, de vorm en de ontvangst van het compliment. En als er wel een compliment wordt gegeven, hebben ontvangers vaak de neiging het compliment te bagatelliseren, bijvoorbeeld door te zeggen dat de actie “niet zoveel voorstelt”.

Om het geven van complimenten in de praktijk makkelijker te maken, volgen nu een aantal tips van de coaches persoonlijke ontwikkeling die de blokkades rond complimenteren kunnen verhelpen:

Ten eerste, houd het compliment persoonlijk. Een algemeen compliment kan een positieve uitwerking hebben, maar kan ook als ongemeend en geforceerd overkomen. Een manier om een compliment persoonlijk te maken, is door specifiek te zijn. Zeg niet alleen “Goed gedaan!”, maar “Kees, je hebt de teleurgestelde klant op een prettige manier geholpen. Goed gedaan!”.

Ten tweede, wees geloofwaardig met je compliment. Spreek je waardering niet alleen uit, maar ondersteun het ook non-verbaal. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het compliment een vervolg geeft, door iemand bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid te geven.

Ten slotte, wees bewust van de timing van je compliment. Een compliment komt beter aan als je het direct na een actie geeft en als het niet uit de lucht komt vallen. Zeg dus niet een week later dat je trots bent op iemand, maar laat het meteen weten.

Door deze tips in de praktijk toe te passen, wordt het geven van complimenten een stuk gemakkelijker. Een persoonlijk, geloofwaardig en goed getimed compliment is een dus een simpele manier om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken.

Bedankt voor je belangstelling!

Ben je geïnteresseerd geraakt in het onderwerp en wil je graag meer te weten komen? De coaches persoonlijke ontwikkeling helpen u graag verder.

Plan hier een gratis oriëntatie gesprek met een van onze coaches.

Door: Thari Codrington


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden