Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Als je voor het eerst aan de slag gaat en nog een beroep, vakgebied, bedrijfstak of baan moet kiezen, kan het lastig voor je zijn waar je moet beginnen. Er zijn genoeg testen, die beweren je hierbij te helpen, maar deze geven vaak een te breed beeld en sluiten vaak niet aan bij jouw wensen en behoeften. Deze tests zijn eigenlijk instrumenten of beoordelingen, echter doe je zelfstandig en moet je ze dus ook zelf interpreteren, maar wanneer doe je dit goed?

Om een duidelijk beeld voor jezelf te krijgen kan je daarom beter loopbaanadvies raadplegen op het moment dat je het niet weet.

Jij staat centraal
Van belang is namelijk om te weten, dat jij als individu uniek bent. Een test kan jou dus totaal niet in z’n geheel beoordelen, hij categoriseert je alleen in een bepaalde groep. Met een coach kijk je echter verder. Tijdens het loopbaanadvies sta jij als individu centraal. Het gaat erom dat jij open staat voor jezelf, voor nieuwe ideeën en dus voor verandering. Door vanuit verschillende perspectieven naar jezelf te kijken en hier advies bij te krijgen, kan je langzaam een beter beeld van jezelf en je loopbaan krijgen.

Verandering & kernkwaliteiten
Tijdens de gesprekken richt je je onder andere op jouw positieve, succesvolle kanten en talenten en hoe je deze kan inzetten tijdens je werk. Wat vind je leuk? Waar ben je goed in? Maar ook: Waar ben je minder goed in? Het is belangrijk om naar beide kanten te kijken, zodat het beeld zo duidelijk mogelijk wordt over wat je wilt. Ondanks dat je moet openstaan voor verandering, is het natuurlijk wel zo dat je bij jezelf moet blijven en op die manier moet werken het meest bij je past. Alleen op deze manier zal je meeste tevredenheid ervaren.

Tekenen
Niet alleen door middel van tests kan je jouw belangstellingen ontdekken, maar ook door middel van oefeningen. Een voorbeeld van zo’n oefening gaat als volgt:
– neem een groot stuk papier en een aantal potloden of pennen

– teken hier vervolgens jouw ideale leven op: waar je woont, met wie, wat je doet etc.

– denk niet aan de werkelijkheid, maar aan wat jou het liefst zou willen of dit mogelijk is of niet

– teken het als plaatjes of symbolen, zolang je maar geen woorden gebruikt

Dit laatste is erg belangrijk tijdens deze oefening, door namelijk op een creatieve manier te werk te gaan, waarbij je geen woorden gebruikt, omzeil je jouw behoedzame zelf (ook wel activiteit in de rechter hersenhelft) en maak je gebruik van jouw experimenterende zelf (activatie van de linker hersenhelft). Deze kant van jezelf zet verandering in gang.

Tijdens het loopbaanadvies kan je dus dieper ingaan op de uitkomsten die je verkregen hebt uit testen en oefeningen. Wil jij hiermee aan de slag?

Kijk dan hier voor de profielen van onze coaches »


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden