Je grenzen verleggen en uit je comfort zone stappen kan heel moeilijk en eng zijn. Je comfort zone is immers vertrouwd en geeft het gevoel van veiligheid. Een voldaan gevoel krijg je vaak echter juist door het doorbreken van deze veilige gedragsspartronen. Je kan trots op jezelf zijn omdat je een doel hebt bereikt dat van tevoren onbereikbaar voelde. Denk hierbij aan situaties als de ene aantrekkelijke collega uitvragen op een date, je leidinggevende vragen naar een loonsverhoging of zelfstandig gaan werken in plaats van werken in loondienst.
De situaties zullen van persoon tot persoon erg verschillen en toch komt iedereen in zijn leven situaties tegen waarin men zich onzeker voelt. Hoe je in deze situaties reageert heeft veel te maken met je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen geeft je het gevoel de wereld aan te kunnen en taken succesvol te kunnen afronden. Sommige mensen zijn van nature meer zelfbewust en anderen moeten leren meer op zichzelf te vertrouwen. Het goede nieuws is zelfverzekerd zijn kan je leren!
Life coaching kan je helpen in kaart te brengen wat je terughoud je doelen te bereiken en vervolgens helpen stappen te zetten om je doelen te bereiken. Verder geeft GORTcoaching je alvast enkele handige tips om te werken aan je eigen zelfvertrouwen.
1. Verdeel taken in kleine stukjes:
Begin je aan iets dat je erg eng vindt? Verdeel dan de taken in kleine stukjes. Op deze manier lijkt een grote taak/doel minder eng. Verder kan het je veel voldoening en zelfvertrouwen geven verschillende kleine taakjes van je to-do lijst af te strepen en zo te zien hoe het proces loopt. Wees verder niet te kritisch op jezelf maar kijk positief naar wat je al hebt bereikt. Ook door het behalen van kleine successen kom je dichter bij je grote doel.
2. Blijf niet hangen bij wat er mis is gegaan:
Is er iets mis gegaan tijdens het verleggen van je grenzen? Schaam je vooral niet voor wat er is gebeurd. Het is heel normaal dat je onzeker voelt. Immers zet je stappen buiten je comfort zone. Fouten horen bij iedere leerproces. Verder kan je uit het maken van fouten veel informatie verkrijgen bijvoorbeeld wat je de volgende keer anders/beter gaat doen. Probeer dus je negatieve gevoel los te laten. Voor sommige mensen helpt het bijvoorbeeld om het op te schrijven.
3. Wees bewust van je houding:
Je houding heeft veel invloed op hoe anderen je waarnemen. Je ziet bijvoorbeeld iemand lopen met opgetrokken schouders en de blik op de grond gericht, vervolgens concludeer je vrij automatisch dat deze persoon verlegen is of gespannen. Het interessante is dat je eigen houding ook onbewust invloed blijkt te hebben op je gevoelens en je zelfvertrouwen. Dat betekent dat je onzeker gaat voelen als je bijvoorbeeld de schouders omhoog trekt. Het advies die hieruit voortvloeit is kort voor een belangrijke afspraak een “power pose” aan te nemen en op een rustige ademhaling te letten. Je hersenen geven dan het signaal dat je zelfverzekerd bent en je zult je tevens zelfverzekerder voelen.
Heb je vragen of wil je je laten begeleiden door een ervaren coach. Plan dan een gratis oriëntatiegesprek in bij een life coach!