Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Wat is een kernkwaliteit?
Iedereen heeft bepaalde kernkwaliteiten die karakteristiek zijn voor jezelf. Oftewel, iedereen heeft kernkwaliteiten die zijn aangeboren. Wellicht ben je van nature behulpzaam, sociaal vaardig of juist perfectionistisch. Deze eigenschappen behoren dan tot de kern van jou als persoon; ze zijn kenmerkend voor jouw persoonlijkheid. Vele mensen hebben echter moeite met het daadwerkelijk benoemen van hun daadwerkelijke kernkwaliteit.

Het is immers moeilijk om jezelf te doorgronden, maar in sollicitatiegesprekken is het van groot belang om te weten waar jouw sterke kanten liggen. Oftewel, probeer voor jezelf na te gaan waar je kernkwaliteit ligt. De vraag is: hoe ga jij je eigen kernkwaliteit ontdekken?

Ontdek je allergie om je kernkwaliteit te ontdekken
Indien je moeite hebt met het benoemen of ontdekken van je sterke kanten oftewel je kernkwaliteiten, is het eventueel mogelijk om te kijken naar eigenschappen van anderen waar jij je aan ergert. Dit kan namelijk de tegenpool zijn van jouw kernkwaliteit. Ofman, oprichter van het kernkwadrant gericht op kernkwaliteiten, noemt dit je allergie. Bedenk dus aan wie of welke eigenschappen van die persoon je je ergert. Heb jij bijvoorbeeld een allergie voor mensen die slordig zijn, dan kan dit betekenen dat jouw kernkwaliteit perfectionisme of netheid is. Het uitvinden van de eigenschap die jij als lastig ervaart om mee om te gaan, kan dus helpen jouw eigen kernkwaliteit te doorgronden.

Coaching om jouw kernkwaliteit te bepalen
Heb je echter moeite om zelf achter je kernkwaliteit te komen? Dan is externe hulp, in de vorm van coaching, een verstandige oplossing. Coaching is er immers op gericht om kwaliteiten van mensen vrij te maken en/of juist verder uit te bouwen. Hierdoor kan je effectiever gedrag vertonen doordat je leert over jezelf en doordat je jezelf beter kunt presenteren bij een sollicitatie. Hierbij wordt gestart vanuit je waarden en ambities om te bepalen waar jouw prioriteiten liggen.

Bovendien wordt coaching toegepast om je kernkwaliteit effectief uit te voeren, het is namelijk mogelijk dat je doorslaat in je kernkwaliteit, voornamelijk in stressvolle situaties. Bijvoorbeeld, iemand die analytisch is ingesteld, kan hierin doorschieten waarbij hij/zij alle opties volledig wil doorgronden en zodoende dus tot geen besluit kan komen. Dit wordt ook wel de valkuil van jouw kernkwaliteit genoemd. Bij coaching wordt gericht op het ontdekken van jouw kernkwaliteiten, waarbij wordt voorkomen dat je doorslaat in deze kwaliteit.

Samen jouw kernkwaliteit ontwikkelen en achterhalen? Ga aan de slag met een coach en plan een gratis en vrijblijvend orientatiegesprek in.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden