Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

In je loopbaan zal je vaak werken in verschillende soorten teams. Binnen deze team zijn vaak verschillende typen mensen aanwezig om de diversiteit hoog te houden, waarmee ook de productiviteit verhoogd wordt. Voor jezelf is het dus fijn om te weten wat voor type je bent. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, kan je dit ook makkelijker communiceren bij je werk of bij een mogelijke sollicitatie.

Theorie van Holland
John Holland heeft een theorie opgesteld met zes soorten persoonlijkheidstypes. Deze theorie is gebaseerd op werkgerelateerd gedrag. Aan de hand van dit model kan je bijvoorbeeld kijken welke beroepskeuzes kunnen leiden tot succes en tevredenheid op het werk. Dus als je weet welk type bij je past, zal het je helpen bij het maken van goede keuzes over onder andere de mogelijkheden in je werk of trainingen of banen die bij je passen.

De zes persoonlijkheidstypes
Deze persoonlijkheidstypes van Holland zijn dus een basis voor onder andere je beroepskeuzen. Om een duidelijker beeld te krijgen van de types zijn ze ook gecombineerd met zes werkomgevingen. De volgende types zijn te onderscheiden:

1. Doener: realistisch ingestelde mensen, die veelal goed zijn in fysiek werk en praktisch zijn ingesteld.
2. Denker: onderzoekende mensen, die veelal analytisch en intellectueel zijn ingesteld.
3. Artistieke: mensen met veel inspiratie en fantasie, die uitblinken in originele en creatieve gedachten.
4. Helper: sociale mensen die graag samenwerken, anderen naar hun zin maken en iets betekenen voor anderen.
5. Ondernemer: die goed kunnen overtuigen en veelal leiderschap van nature met zich meedragen, daarnaast houden ze van uitdagingen.
6. Conventionele: deze mensen houden van orde en hechten veel waarde aan regels, hierdoor zijn ze serieus en precies.

Toepassen
Tijdens de loopbegeleiding kan je samen met de coach bespreken hoe deze types bij jouw van toepassing zijn om er zo achter te komen wat het dichts bij jouw persoonlijkheid ligt. De methode van Holland helpt je daarnaast bij het ondersteunen van het maken van keuzes in je carrière.

Echter vind de loopbaancoach het ook belangrijk dat je jouw eigen belangstellingen en competenties bespreekt, om het beeld van jezelf zo compleet mogelijk te maken. Tevens bespreek je hoe jouw huidige werkomgeving is en wat voor jouw een ideale werkomgeving zou zijn. Dit sluit kan namelijk ook aansluiten bij de bepaalde types.

Wil jij meer duidelijkheid krijgen over jouw persoonlijkheid op de werkvloer? Plan dan nu gratis orientatiegesprek in bij een loopbaancoach of loopbaanbegeleider.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden