Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Zie je er soms tegenop om eigen belangen op het werk uit te spreken? Cijfer je je eigen belang geregeld weg wanneer je merkt dat deze niet overeenkomt met die van anderen? Vind je het lastig om te gaan met kleine conflicten op het werk, waarbij je uiteindelijk genoegen neemt met minder in de hoop de vrede te bewaren? Het hanteren van een juiste onderhandelingsmethode kan jou helpen sterker in deze en vele andere situaties op te treden. Door een onderhandelingssituatie te herkennen, te weten welke persoon tegenover je in de onderhandeling staat en de juiste onderhandelingstrucs toe te passen zul je meer tevreden je eigen belangen vervullen. Samen met een coach ontwikkel jij een persoonlijke onderhandelingsstijl die gedurende je hele loopbaan van pas zal komen!

Kijk verder dan het belang van jou en de ander
Het ontwikkelen van een juiste manier van onderhandelen wordt vaak als iets moeilijks ervaren. Hierdoor komt het vinden van een uitkomst waarbij alle partijen op de werkvloer ruim tevreden zijn niet altijd voor. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk tijdens het onderhandelen niet alleen je aandacht te richten op je eigen belangen en die van de ander, maar ook op de achterliggende motieven. Weet je meer over iemands drijfveer, zie je meer overeenkomsten tussen beiden belangen welke je in eerste instantie met minder informatie wellicht over het hoofd zou hebben gezien. Een coach helpt je om gedurende je loopbaan op een subtiele wijze verder te kijken en te vragen dan alleen de belangen die direct in een onderhandeling naar voren komen.

Herken de onderhandelingsstijl van de andere partij
Een ander heikel puntje in het proces van onderhandelen zijn de verschillende onderhandelingsstrategieën die mensen gebruiken. De ene persoon geeft de voorkeur aan ‘hard’ onderhandelen: de focus ligt op het zo snel mogelijk vervullen van eigen belangen waarbij vooral niet snel zal worden ingegeven, ongeacht welke consequenties dit voor de andere partij heeft. Hierbij wordt ook wel gesproken van een win-lose situatie. Een andere persoon onderhandelt ‘zacht’. De focus ligt hierbij voornamelijk op het goed onderhouden van de onderhandelaarsrelatie waardoor in veel gevallen voor een compromis wordt gekozen: een win-win situatie. Wanneer je allebei een onderhandelingsstrategie toepast die niet met elkaar strijkt, wordt de kans op een goed eindresultaat gering. Het onderhandelingsproces kost zo onnodig veel energie en de kans bestaat dat je spoedig de handdoek in de ring gooit. Om dit te voorkomen is het belangrijk te herkennen welke onderhandelingstactiek de persoon waarmee jij onderhandelt handhaaft.

Pas per situatie en onderhandelingspartner de juiste tactiek toe
Een coach kan jou helpen om tijdens je loopbaan een duidelijk alomvattende onderhandelingsstrategie op te stellen. Hiervoor gaan jullie samen stilstaan bij vragen als wat je wilt bereiken met je onderhandeling en hoe je het beste de onderhandelingsstijl van de persoon tegenover je kan herkennen. Afhankelijk hiervan kies je je onderhandelingsstijl: ga je in deze situatie voor een win-win situatie of speel je het liever hard? Vervolgens zal de coach je de benodigde handvatten aanreiken met betrekking tot welke onderhandelingstactieken in elke situatie het meest effectief zijn. Op een interactieve manier zullen jullie samen een persoonlijk onderhandelingsplan ontwikkelen, welke op elk moment in je loopbaan inzetbaar zal zijn!

Coach loopbaan:
Ben je geïnteresseerd in het versterken van je onderhandelingsvaardigheden en zou je hierbij hulp kunnen gebruiken van een coach? Plan dan nu gratis een oriëntatiegesprek in met coach!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden