Routines en aangeleerde gedachtepatronen zijn op veel manieren nuttig voor ons. Vaak groeien deze routines echter uit tot dwingende gewoonten die je beperken in je doen en laten, met alle gevolgen van dien.
Om een voorbeeld te geven
Het is heel nuttig om je altijd voor 100% in te zetten op je werk. Als je dit echter altijd doet loop je de kans dat 100% inzetten een gewoonte van je wordt. Resultaat? Jij vindt vaak dat je prestaties niet goed genoeg meer zijn: 100% is namelijk zo gewoon. Om dit te compenseren ga je je voor 110% inzetten op je werk. Maar ook dat gedrag kan na enige tijd weer gewoon worden. Zie je het verband? Je zit in een vicieuze cirkel waarbij je steeds weer een stapje meer werk gaat verzetten om het gevoel te hebben dat je goed bezig bent. Dit kan uiteindelijk leiden tot veel stress en zelfs tot een burn-out.
Hoe kun je dit patroon doorbreken?
- De eerste stap om je gedachtepatroon te kunnen doorbreken is het leren herkennen van je dwingende gedachtepatroon, zonder hier vervolgens een oordeel aan te verbinden. Dit is de kern van mindfulness: oplettend zijn in het hier en nu zonder te oordelen. Deze stap lijkt misschien heel gemakkelijk, maar het is moeilijker dan je denkt. Vaak ben je alweer aan het oordelen over je gedachtepatroon voor je er erg in hebt.
-
De tweede stap is om te ontdekken wat je normale, vaak onbewuste, reactie is op jouw gedachtepatroon. Om in het voorbeeld te blijven: nadat je je gedachte hebt opgespoord ‘mijn prestaties zijn niet goed genoeg’, ontdek je in deze stap dat jouw reactie is ‘ik moet me nog beter in gaan zetten’.
- Als je bovenstaande onder de knie hebt kun je echt gaan beginnen met het veranderen van je gedachtepatroon. In deze stap ga je je onbewuste, normale reactie op je gedachtepatroon omzetten in een bewuste andere actie/gedachte. In plaats van harder te gaan werken besluit je dat je je al voor 100% hebt ingezet en dat dit al uitstekend werk is. Je zult merken dat deze stap veel weerstand op roept. Dit is logisch, want je bent van plan om een gewoonte te veranderen. Blijf echter oefenen! Je oude gewoonte is ook ontstaan doordat je er vaak mee hebt geoefend. Zolang je dus door blijft gaan zal er vanzelf een nieuwe – gezondere – gewoonte ontstaan.
Ben je geïnspireerd geraakt door deze mindfulness methode, maar vind je het moeilijk om zelf effectieve resultaten te bereiken? Een coach kan je helpen met dit traject. Plan een gratis en vrijblijvend orientatiegesprek in.