Hooggevoeligheid is een term die steeds meer gebruikt wordt in de opvoeding en het onderwijs. Maar wat betekent het precies en hoe kun je als ouder het beste omgaan met de een hooggevoelig kind? In deze blog zullen we de eigenschappen van hooggevoelige kinderen bespreken en praktische tips geven over hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan. Maar voordat we hierop ingaan, zullen we eerst uitleggen wat hooggevoeligheid betekent en waarom het belangrijk is om meer over deze eigenschap te weten.
Kenmerken van een hooggevoelig kind
Stel je voor dat je een kind hebt dat net wat anders in elkaar steekt dan de andere kinderen in de klas. Misschien is hij of zij wel een hooggevoelig kind. Een hooggevoelig kind heeft een sterk ontwikkelde zintuiglijke waarneming en reageert daardoor veel intenser op prikkels dan andere kinderen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je kind snel overprikkeld raakt door harde geluiden, drukke ruimtes of fel licht.
Meer dan alleen gevoeligheid voor prikkels
Maar hooggevoeligheid gaat niet alleen over gevoeligheid voor prikkels. Hooggevoelige kinderen hebben vaak ook een rijke innerlijke belevingswereld. Hun emoties zijn intens en kunnen soms overweldigend zijn. Zo kan je kind bijvoorbeeld ontroerd raken van een mooie film of juist heel boos worden als er onrecht wordt ervaren. Dit kan soms lastig zijn, zowel voor je kind als voor jou als ouder.
De mooie kanten van hooggevoeligheid
Wist je dat er ook mooie kanten aan een HSP kind zijn? Hooggevoelige kinderen hebben namelijk vaak een sterke empathie en zorgzaamheid voor anderen. Zo kan je kind bijvoorbeeld snel opmerken wanneer iemand verdrietig is en er alles aan doen om diegene op te vrolijken. Ook zijn hooggevoelige kinderen vaak creatief en hebben ze een rijke verbeeldingskracht. Zo kan je kind bijvoorbeeld urenlang spelen met poppen of zichzelf verliezen in een fantasiewereld.
Omgaan met HSP als ouder
Als ouder van een hooggevoelig kind kan het soms een uitdaging zijn om goed om te gaan met de bijbehorende eigenschappen van je hooggevoelige kind. Hoe kun je er het beste voor zorgen dat je kind zich goed voelt en zich optimaal ontwikkelt?
Acceptatie
Allereerst: acceptatie. Het is ontzettend belangrijk je kind te erkennen en te accepteren zoals hij of zij is. Hooggevoeligheid is een eigenschap die aangeboren is en niet veranderd kan worden. Het is dus belangrijk dat je jouw hooggevoelig kind niet probeert te veranderen.
Veilige omgeving
Een veilige en voorspelbare omgeving kan ook helpen bij het omgaan met hooggevoeligheid. Zorg ervoor dat je kind een rustige plek heeft waar hij of zij zich terug kan trekken als dat nodig is. Ook is het belangrijk om regelmatig rustmomenten in te plannen en te zorgen voor een vast dagritme.
Zelfregulatie en coping skills
Omgaan met hooggevoeligheid vraagt ook om het bevorderen van zelfregulatie en copingvaardigheden. Help je hooggevoelige kind bijvoorbeeld bij het herkennen van emoties en geef tips over hoe hij of zij hiermee om kan gaan. Ook kan het helpen om samen te oefenen met ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken.
Communicatie
Communicatie en het opbouwen van relaties met anderen is belangrijk voor hooggevoelige kinderen. Zorg ervoor dat je kind weet dat hij of zij altijd bij jou terecht kan met vragen of problemen. Help je kind ook bij het opbouwen van sociale relaties en geef hem of haar hierbij de ruimte om zijn of haar eigen tempo te bepalen.
Al met al vraagt het omgaan met een HSP kind als ouder om geduld, begrip en acceptatie. Met de juiste aanpak kan je kind zich optimaal ontwikkelen en leren omgaan met de bijzondere eigenschappen die hooggevoeligheid met zich meebrengt. Ook zou een HSP coach jou bij veel kunnen helpen, lees hier verder wat een HSP coach doet!