Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Voor veel mensen brengen sollicitatiegesprekken behoorlijk wat stress en spanning met zich mee. Voor sommigen is de stress af en toe zelfs zo hoog dat ze kalmeringsmiddelen moeten gebruiken om zichzelf rustig te houden. Natuurlijk is zo’n sollicitatie een spannende situatie waar je wellicht behoorlijk voor het blok komt te staan. Maar het hebben van zoveel zenuwen en spanning is nergens voor nodig. Een loopbaanadviseur kan je aanleren hoe je de kalmte kan bewaren en hoe je een onuitwisbare indruk kan maken.

Voorbereiding is het hele werk
Waar de loopbaanadviseur je bij zal helpen is de voorbereiding op het gesprek. Door te weten hoe je in kunt spelen op verschillende scenario’s zal je meer rust ervaren voor je sollicitatie. Daarnaast laat je hierdoor tijdens de sollicitatie merken dat je je goed voorbereid hebt en toon je gelijk veel interesse in de functie. Een voorbeeld van goede voorbereiding is wanneer je eerst het bedrijf gaat googelen. Wat doet het bedrijf precies? Waarin onderscheidt het bedrijf zich? Wat zijn de kernwaardes van het bedrijf? Wat voor soort mensen werken er? Vervolgens kan je kijken welke aspecten jou het meeste aanspreken en je af vragen waarom dit is. Deze antwoorden kun je vervolgens weer gebruiken wanneer je gaat oefenen op de vragen die je eventueel gaat krijgen. Leer het verhaal niet compleet uit je hoofd, wanneer je door zenuwen toch vast loopt is de kans groot dat je alles in eens vergeet. Zorg ervoor dat je duidelijk weet welke richting je op wilt gaan, maar laat genoeg ruimte voor spontane ingevingen.

Omgaan met zenuwen
De loopbaanadviseur kan je ook helpen je zenuwen onder controle te krijgen. Een sollicitatiegesprek zou je kunnen vergelijken met het geven van een speech. Veel mensen die moeten speechen en onder druk staan focussen zich alleen nog maar op zichzelf. Hierdoor vergeten ze het verhaal en zijn ze alleen nog maar aan het stamelen. Bij een sollicitatiegesprek kan dit precies hetzelfde zijn. Ten eerste moet je leren je aandacht te verleggen naar de ander in plaats van jezelf. Zo kan je ook veel aandachtiger luisteren naar wat iemand te zeggen heeft. Ten tweede is moet je blijven oefenen. Probeer situaties waar anderen op jou letten niet te vermijden, maar zie het als een kans om je presentatievaardigheden te oefenen. Wanneer je meer bekend bent met een bepaalde situatie zul je merken dat je angsten hiervoor van zelf minder worden.

Wil jij meer tips voor het maken van een onuitwisbare indruk tijdens een sollicitatie? Of heb je andere vragen waar je bij een loopbaanadviseur te recht wilt?
» Kijk dan nu in de agenda om een gratis oriëntatiegesprek in te plannen.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden