Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Het maken van een overdonderende eerste indruk lukt niet iedereen. Toch blijkt een eerste indruk heel belangrijk te zijn voor een succesvolle afloop van bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken, vergaderingen, presentaties en promotie. De loopbaancoach kan je leren hoe je een eerste indruk maakt die anderen positief bij zal blijven.

De werking van een eerste indruk
Onderzoek stelt dat de impact van een boodschap voor meer dan 50% bepaald wordt door non-verbale communicatie. Het emotionele deel van de hersenen zal ervoor zorgen dat mensen je niet meer geheel rationeel kunnen beoordelen. Uiterlijke kenmerken kunnen emoties en vooroordelen losmaken die zowel in je voordeel als in je nadeel kunnen werken. Gelukkig kun jij je eigen beeld aanpassen waardoor je emoties van anderen op een dusdanige manier kan beïnvloeden dat het voor jou positief is.

Eigen beeld
Het beeld dat jij van jezelf hebt komt vaak niet compleet overeen met het beeld dat anderen van jou hebben. Het is belangrijk dat je bij jezelf na gaat op welke punten jij anders over komt op anderen dan dat jij jezelf ziet. Beoordeel jij deze punten positief? Of zou je juist graag willen dat anderen je meer zagen zoals jij jezelf ziet? Wanneer sprake is van het laatste is het handig om te bedenken in welke situaties het makkelijker is om juist die punten van jezelf te laten zien. Probeer het gevoel dat je had in deze situaties ook voor de geest te halen wanneer je in een situatie terecht komt waarin het belangrijk is om een goede eerste indruk te maken.

Omgeving scannen
Naast het benadrukken van je eigen positieve punten is het ook handig om in te spelen op de omgeving waarin jij je bevindt. Hiervoor moet je de omgeving snel kunnen scannen zodat je kunt aanvoelen wat voor sfeer er hangt, zodat jij je eigen presentatie hier beter op af kan stemmen. Spiegelen hoort hier ook bij. Dit houdt in dat je de houding van de ander over neemt. Dit is een handig hulpmiddel bij het maken van een eerste indruk omdat mensen je eerder aardig vinden en vertrouwen wanneer je hetzelfde gedrag vertoond als zij. Onthoudt ten aller tijden dat je jezelf niet voor moet doen als iemand anders. Je maakt pas echt een overdonderende indruk wanneer je jezelf presenteert zoals je bent.

Wil je meer handige tips over eerste indrukken een andere non-verbale mechanismen?

>> Dan kan je een gratis oriëntatiegesprek aanvragen met onze loopbaancoach.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden