Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Loopbaanbegeleiding wordt gekenmerkt door het feit dat de coach niet adviseert. Dit kan soms frustrerend zijn als je graag advies over jouw loopbaan zou willen krijgen. Misschien vind je de coach op zo’n moment onaardig en ondeskundig. Hij zou je toch juist moeten helpen en daar hoort toch goed advies bij? Hij adviseert echter niet omdat het belangrijk is dat jij jouw eigen adviseur wordt. Je moet namelijk uiteindelijk zelf jouw loopbaan gaan belopen.

Onafhankelijkheid
Als je geadviseerd wordt, kan je afhankelijk worden van de coach. Zo laat je het van hem afhangen wat je moet doen. Richting wordt nu niet meer door jou bepaald maar door iemand van buiten af. Het gevolg is dat het niet jouw zelfvertrouwen vergroot, maar eerder verkleint. Het is fijn om iets op jouw manier of tempo te kunnen doen. Door niet te adviseren kom jij juist meer in beweging en bepaal jij het proces en de inhoud.

Vertrouwen
Het is daarbij belangrijk dat in het begin van het traject voldoende vertrouwen of veiligheid wordt opgebouwd om verder te kunnen. Als je op een bepaald moment het gevoel hebt dat dit vertrouwen niet aanwezig is, is het belangrijk om aan de bel te trekken. Jij bepaalt het proces en als je niet op je gemak bent, kan je niet jouw doelen bereiken. Pas in een omgeving waarin jij volledig jezelf kan zijn, kan jij jezelf gaan ontwikkelen.

De echte coach helpt je daarom op andere manieren: door stiltes te laten vallen, vragen te stellen, te confronteren, samen te vatten en te herdefiniëren. Zo kan hij je vragen te beschrijven hoe je nieuw gedrag wilt oefenen. Als je dit vervolgens hebt geoefend, kan hij je vragen hoe het ging en waar je de volgende keer op gaat letten.

Op deze manier wordt jouw proces begeleid zonder dat de coach jou adviseert. Zo wordt jouw creativiteit en doorzettingsvermogen ontwikkeld. Je gaat jezelf sterker voelen en durft stappen te zetten die je nooit dacht te kunnen nemen. Jij bepaald zo jouw eigen koers en wordt vanzelf je eigen adviseur. En dat laatste is heel erg handig wanneer je na de loopbaanbegeleiding nog advies nodig hebt.

Ben je geïnteresseerd in loopbaanbegeleiding of een andere vorm van coaching?

>> Kijk dan hier bij ons aanbod


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden