Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Wat is feedback?
Feedback geven is iemand bewust maken van het effect dat zijn gedrag op jou heeft. Het is dan aan de ander of hij iets met deze feedback doet. Feedback is corrigerend wanneer het gaat over minder effectief gedrag en motiverend wanneer het gaat over gedrag dat een positief effect heeft. Door het krijgen van feedback kun je jezelf dus verder ontwikkelen. Tijdens de loopbaancoaching zal je hier dan ook bij stilstaan en kijken aan wie jij feedback kan vragen om zo verder te groeien.

Feedback geven
Door feedback te geven en te ontvangen kunnen mensen verder groeien. Feedback krijgen kan confronterend zijn wanneer het op de verkeerde manier wordt gegeven. Vaak wil je met feedback alleen aangeven hoe iemand op jou overkomt. Wanneer je feedback aan iemand geeft is het van belang om dit direct, duidelijk en persoonlijk te doen. Probeer het dus zoveel mogelijk vanuit de ik-vorm te vertellen op gedrag waar de ander invloed op heeft. Benoem hierbij wat je ziet, hoe je dat ervaart en vraag vervolgens of de ander zich iets daarbij kan voorstellen. Wanneer je feedback geeft moet je erop letten dat de ander zich veilig voelt. Wanneer dit niet het geval is zal de ander zich niet makkelijk open opstellen. Daarnaast zal je moeten kijken of de ander respect voor jou heeft. Wanneer dit niet het geval is zal hij jouw feedback niet snel serieus nemen. Ten slotte moet de ander bereid zijn om te leren, alleen dan staat hij open voor jouw feedback.

Feedback ontvangen
Sommige mensen vinden het lastig om feedback te ontvangen. Bij positieve feedback kan dit zijn omdat je je hierdoor opgelaten voelt en bij negatieve feedback kan het zijn dat je hierdoor aangevallen voelt. Tijdens de loopbaancoaching zal je hieraan werken door de volgende stappen aan te leren:

1. Probeer de feedback niet als aanval te zien op jou als persoon. Het gaat om de mening van een ander over jouw gedrag niet om jou als persoon.
2. Wees benieuwd naar wat de ander jou wil meegeven. Luister dus aandachtig en vraag door zodat je duidelijk hebt wat de ander precies bedoelt.
3. Neem alleen mee wat jij zinvol vindt. Wanneer iemand feedback geeft kan dit over gedrag gaan wat jij niet wilt veranderen, doe dit dan ook niet. Alleen als het over gedrag gaat waar jij zelf verder in wilt groeien, kun je ervoor kiezen om iets met de feedback te doen
4. Bedank de ander voor het geven van de feedback. Hij neemt immers het risico en helpt jou om je verder te ontwikkelen.

Tijdens de loopbaancoaching zal je met je coach kijken naar welke overtuigingen jou belemmeren om feedback te geven of te ontvangen. Feedback is namelijk een goede manier om jezelf te ontwikkelen omdat het vaak gaat over gedrag waar je zelf niet bij stilstaat.

>> Ben jij benieuwd hoe je feedback of andere tools kan gebruiken om verder te groeien? Kijk dan verder bij ons aanbod.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden