Het is bijna onvermijdelijk om op bepaalde momenten een nieuwe weg in te slaan in je loopbaan. Soms is dit zelfs een gedwongen keuze, omdat het bedrijf waar je werkt moet bezuinigen en jij op zoek moet naar een nieuwe baan. Dit zijn de vervelendste periodes uit je carrière, maar door outplacement coaching klim je uit het dal omhoog en bereik je in de toekomst nieuwe hoogtepunten! Maar hoe werkt een outplacement coach?
Kenmerken van outplacement coaching
De outplacementcoach vindt het belangrijk om ervoor te zorgen dat je nieuwe opties kan creëren voor je loopbaan. Een van de manieren om deze opties te exploreren is door interessante organisaties te benaderen. Dit is dan ook een van de eerste praktische oplossingen die aan jou zullen worden geboden tijdens de outplacement coaching. Er zijn daarbij echter wel een aantal valkuilen waarvoor je op moet passen:
- Stel geen vragen waarop het gemakkelijk antwoord te vinden is op internet. Dit zorgt voor irritatie bij de contactpersoon. Als je echter verdiepende vragen stelt en oprecht geïnteresseerd bent in de organisatie kan de contactpersoon enthousiast worden.
- Richt je niet direct op hoger op personen in de organisatie. Het is eventueel later mogelijk om deze te benaderen In eerste instantie moet je de mensen in de organisatie aanspreken die als taak hebben om informatie te verstrekken.
- Aansluitend bij vorig punten: Stel geen vragen aan de top van de organisatie als ondergeschikten deze vragen ook kunnen beantwoorden. Op deze manier val je de hogere werknemers eigenlijk lastig en maak je geen goede naam voor jezelf.
De coach en de praktijk
Het kan lastig zijn om deze punten meteen succesvol in de praktijk te brengen. Daarom zal de coach jouw ten alle tijden ondersteunen in dit proces. Tijdens het outplacementtraject wordt je dan ook uitstekend begeleid. Ook worden er tijdens de moeilijke perioden in het traject concrete handvatten geboden. Enkele van deze handvatten zijn:
- Durf risico te nemen! Als je een nieuwe stap moet nemen, ontkom je niet aan het nemen van een zeker risico. Risico’s horen nu eenmaal bij het leven. Ze helpen je om verder te komen en je dromen na te jagen. Begeleiding van een coach kan helpen om deze risico’s goed in te schatten en hanteerbaar te maken.
- Leg contact met anderen. Contact leggen met anderen die al hebben gedaan wat jij van plan bent kan je nieuwe informatie bieden. Je hoeft niet in elke fase van je leven het wiel opnieuw uit te vinden. Profiteer daarom van de kennis van anderen! Wanneer je anderen benadert zul je zien dat je niet de enige met het probleem bent, en dat ze jouw graag op de goede weg helpen. Aan de hand daarvan kan je beslissen of je deze plannen wilt doorzetten of niet.
- Denk altijd na over Plan B. Voordat je begint aan het uitwerken van je plan, is het verstandig om een plan B op te stellen. Dit plan B biedt alternatieve mogelijkheden voor als je oorspronkelijke plan mislukt. Op deze manier heb je een vangnet.
De coach kan je helpen bij het opstellen van een goed plan en je helpen bij het maken van keuzes. Op deze manier wordt het traject een stuk gemakkelijker en wellicht biedt het positieve ontwikkelingen. Ben jij opzoek naar hulp tijdens je outplacementtraject? Of ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière? Plan dan nu een gratis oriëntatiegesprek in met een van onze coaches voor outplacement coaching »