Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Solliciteer jij veel maar krijg je weinig uitnodigingen voor een tweede gesprek? Grote kans dat jij een goed cv hebt, maar jij net die extra oomph mist op je te helpen op te vallen tijdens de sollicitatie. De nummer één begeerde  vaardigheid onder sollicitanten is communicatie. Met andere woorden, als het aankomt op communicatievaardigheden tijdens sollicitaties is het erop of eronder. Life coaching geeft jou vijf bruikbare tips om je communicatievaardigheden tijdens het solliciteren te verbeteren.

Tip 1. Spreek op een enthousiaste en assertieve toon: spreek jij met een lage en een zachte stem? Oefen dan eens om hard en opgewekt te spreken. Dit zal je verzekerd en betrouwbaar over laten komen.

Tip 2. Vermeid nonsenswoorden: als wij nerveus zijn of in de aandacht staan, hebben wij tijdens het spreken vaak last van onze um’ s en ah’s. Tijdens het gesprek laat dit je struikelen en je boodschap minder duidelijk overkomen. Om deze onderbrekingen te voorkomen, kan je rustmomenten inlassen. Op deze momenten kan je het beste diep ademhalen zodat je even tijd hebt om na te denken. Dit zorgt er voor dat jij met meer overtuiging en vertrouwen spreekt.

Tip 3. Spiegel lichaamstaal: een ding dat het meest onderschat wordt tijdens communiceren is lichaamstaal. Echter, 90% van onze communicatie is non-verbaal. Een goede non-verbale techniek is ‘spiegelen’. Het nadoen van de gebaren van de gesprekspartner is een manier om te zien hoe toegewijd iemand is in een gesprek. Simpel gezegd, als je subtiel de lichaamstaal van de ander spiegelt laat je zien dat jij betrokken bent. Dus als de werkgever tijdens de sollicitatie naar voren leunt, leun jij ook naar voren. De sleutel hierbij is om wel subtiel te zijn en niet na te apen.

Tip 4. Vraag om verheldering: het stellen van vragen is één van de beste manieren om te laten zien dat je toegewijd bent in het gesprek. Als je twijfelt over de vraag van de interviewer, vraag dan om verheldering.

Tip 5. Spreek in conversationele stijl, maar onderbreek niet: de beste sollicitaties zijn degene die voelen als een lopend gesprek in plaats van een ondervraging. Probeer vragen te beantwoorden alsof je een verhaal aan het vertellen bent. Geef niet puntsgewijs antwoord.  Let wel op dat je niet doordraaft en de interviewer onderbreekt, hij leidt nog steeds het gesprek.

Wil jij professionele advies van life coach om je communicatievaardigheden te verbeteren? Plan dan gratis een oriëntatiegesprek in met life coach!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden