Als je niet tevreden bent met je baan of simpelweg niet goed weet welk beroep je moet kiezen is het een goed idee om eens aan loopbaanadvies te denken. Een loopbaanadviseur kan je objectieve tips geven, maar kan je vooral ook helpen om je meer inzicht te geven in wat je wilt, wat je sterke punten zijn en welke punten je misschien nog meer kunt ontwikkelen. Voordat je naar een coach stapt voor loopbaanadvies is het waarschijnlijk een goed idee als je jezelf van te voren verdiept in de eventueel te maken keuzes of veranderingen die op komst zijn.
Zeven regels
Zeven regels voor loopbaankeuze of – verandering die je zelf kunt toepassen zijn:
1. Verdiep je in de carrière die je interessant of fascinerend lijkt – Praat met mensen die het werk al doen om na te gaan of het wel echt zo fantastisch is als dat je denkt. Leg ze kritische vragen voor en zoek naar aanwijzingen die belangrijk voor jou zijn.
2. Wees standvastig en sta open voor verandering – Als je je leven om gooit, of om wilt gooien heb je een steunpunt nodig. Steunpunten zijn dingen die niet aan je veranderen, zoals je persoonlijke vaardigheden. Hou hierbij twee stappen in het achterhoofd: Verander eerst van beroep en dan van vakgebied. Het is namelijk gemakkelijker te veranderen van beroep dan van vakgebied.
3. Begin bij wat jíj wilt in plaats van je te oriënteren op de arbeidsmarkt – Kijk niet naar waar functies waar een tekort aan is op de arbeidsmarkt en ook niet naar wat voor banen momenteel erg in trek zijn. Focus je op jezelf!
4. Doe gedetailleerd zelfonderzoek – Werk dat bij je past is werk dat aansluit op jouw vaardigheden, dat betrekking heeft op onderwerpen waar jouw voorkeuren naar uitgaan, een omgeving biedt waar jij je prettig bij voelt en met normen en waarden die jou nauw aan het hart liggen. Weet wat bij je past zodat je bijpassend keuzes kunt maken.
5. Besteed veel tijd aan het plannen van je carrière – Hoe meer tijd je eraan besteed hoe beter je uiteindelijk zal kunnen kiezen voor iets dat écht bij je past. Als je op zoek bent naar een snelle oplossing, zal je waarschijnlijk van een koude kermis thuis komen.
6. Wees niet bang om fouten te maken – Het is niet erg als je het niet meteen de eerste keer helemaal goed doet. Een verkeerde keuze maken is geen ramp en je krijgt vast de kans om het, ongeacht je leeftijd, allemaal onder de knie te krijgen. De meeste werknemers en werkgevers hebben gedurende hun carrière meerdere banen of loopbanen.
7. Hou het leuk! – Last but not least en altijd van groot belang: beleef plezier aan wat je doet! Als je deze stappen hebt doorlopen en uitkomt op een kruispunt waarvan je niet weet welke afslag je moet nemen, schroom dan niet om met een glimlach op je gezicht de zeven stappen nogmaals te doorlopen, net zolang totdat je weet welke richting je op moet.
Gedegen hulp
Gelukkig hoef je dit niet allemaal alleen te doen, want juist daar komt het loopbaanadvies van een professionele coach om de hoek kijken. Hij of zij helpt je met de vragen waar je op vast loopt en samen komen jullie er vast achter welke keuzes of veranderingen het beste bij jou passen! Plan hier een gratis oriëntatiegesprek met een van de coaches.