Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Loopbaanadvies: Netwerken
Er zijn verschillende onderwerpen waar loopbaanadvies bij helpt. Dit kunnen hulpvragen zijn met betrekking tot solliciteren, het plannen van de juiste loopbaanroute, de benodigdheden om je verder te ontwikkelen en andere loopbaan onderwerpen. Netwerken is een vaardigheid die daarbij door veel hulpzoekende wordt vergeten, of niet helemaal beheerst wordt. Loopbaanadviseurs kunnen jouw persoonlijk advies geven.

Het belang van netwerken
Netwerken is om verschillende redenen belangrijk, wellicht is het meest erkende nut dat van het vinden van een baan. Zo wordt er naar schatting boven de 60% van de vacatures niet geplaatst in advertenties, maar opgevuld door netwerken. Ook als je een baan hebt is netwerken nuttig. Denk bijvoorbeeld aan contact als IT’er met een collega die andere specialisaties in huis heeft. Dit kan leiden tot kennisoverdracht of het binnenslepen van een opdracht die individueel niet haalbaar is.

Relaties zijn overal
Relaties in je (toekomstige) netwerk zijn op meer plaatsen te vinden dan je op eerste ogenblik zou denken. Je kan denken aan netwerkrelaties op je huidige werk, maar ook aan mensen buiten je vaste baan. Zo zijn er nuttige relaties te vinden in een netwerk wat zich uitstrekt naar een ander bedrijf. Deze relaties kun je vinden bij bijvoorbeeld je sportvereniging. Wellicht heeft je werk behoefte aan een nieuwe accountant en kun je die vinden bij je tennisclub. Als jij deze persoon aandraagt kom je goed voor de dag bij je collega-sporter en je baas. De loopbaanadviseur weet dat andere plekken om goed te netwerken niet fysiek hoeven te zijn. Zo kan het internet een tal van mogelijkheden bieden.

Netwerken via het net
Zoals gezegd is ook netwerken in een stroomversnelling geraakt door de alsmaar groeiende invloed van het internet. Een belangrijke tool hiervoor is bijvoorbeeld Linkedin, waarbij je een profiel aanmaakt dat toegespitst is op jouw persoonlijke werkervaring en opleidingen. Via deze site kun je actief vacatures zoeken en gevonden worden door recruiters. Door connecties te maken met collega’s en oud collega’s blijf je up-to-date van de ontwikkelingen in je vakgebied.

Onze coaches zijn bekend met verschillende netwerktechnieken. Wil jij beter leren netwerken, of heb je wellicht andere hulpvragen? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek in bij een loopbaanadviseur .


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden