Gemiste kansen
Stel dat je op een feestje onverwachts wordt voorgesteld aan de directeur van een bedrijf waar je graag zou werken. Hij vraagt wat je zoal doet en na een paar seconden bedenktijd is het enige wat je kunt uitbrengen: Ja, eh, iets met computers. Helaas, je hebt de kans van je leven gemist. De ogen van je gesprekspartner zoeken al naar iemand anders om mee te praten. Hoe anders had het kunnen lopen als je hem had kunnen uitleggen dat je een geweldige webdesigner bent?
Een pakkende presentatie
Wil je netwerken en je kwaliteiten goed overbrengen? Dan wordt het tijd een promotiepraatje voor jezelf te maken! Door middel van de volgende oefening, leer je jezelf krachtig neer te zetten. Ten eerste maak je een kernachtige statement over je werk, die je goed weet over te brengen op momenten dat het ertoe doet. Dit wordt ook wel een ‘elevator pitch’ genoemd en kan van pas komen in de meest uiteenlopende situaties. Of je nu op een congres, seminar, feestje, of sollicitatiegesprek bent, je hebt zo met een juiste voorbereiding altijd een vloeiend en passend antwoord paraat. Dit is een praatje, ofwel een korte presentatie, die je altijd over jezelf kan geven, waarin je weergeeft wie je bent en waar je goed in bent.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Met welke punten kun je rekening houden om je promotiepraatje voor te bereiden?
- Je wilt de aandacht van je gesprekspartner hebben. Zorg dus voor een sprankelende binnenkomer. Vertel vervolgens wie je bent, waar je voor staat en wat je kracht is. Zorg ervoor dat dit overtuigend en spontaan overkomt, want als je in jezelf gelooft zal de ander dat ook sneller doen. Zorg ervoor dat je in de gedachten van je gesprekspartner blijft hangen. Wellicht kun je ook nog om contactgegevens vragen, zodat je mogelijk je cv kan opsturen.
- Je presentatie moet kort maar krachtig zijn: dat wil zeggen dat het ongeveer een minuut in beslag moet nemen. Een verhaal hiervan maken in honderd tot tweehonderd worden is lastig en vergt voorbereiding. Oefen dit dan ook voor je partner of vrienden.
- Bedenk een paar goed zinnen die bij alle onderwerpen en situaties van belang kunnen zijn. Je kunt verschillende openingszinnen en manieren bedenken om af te sluiten. Zo kun je onderwerpen als studie en opleiding, werkervaring, succesvolle projecten, je werkwijze, wat je wilt bereiken en jouw unieke kenmerken alvast voorbereiden.
- Zorg voor zelfkennis. Je kunt iemand iets pas echt vertellen als je daar zelf over uit bent. Bovendien is het belangrijk dat het beeld wat je van jezelf wilt geven overeenkomt met je cv of sollicitatiebrief, zodat het een realistisch beeld geeft van jezelf.
Meer kennis vergaren
Heb je het gevoel dat je nu aan de slag kunt om een goed promotiepraatje voor te bereiden? Mocht je meer kennis willen vergaren over jouw kracht, jouw talenten en wellicht nog meer technieken om jezelf goed te kunnen profileren? Dan kan loopbaanadvies wellicht een uitkomst bieden.
Wat loopbaanadvies voor jouw situatie kan betekenen, wordt duidelijk in een kosteloos oriëntatiegesprek. Plan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek in.