Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Salarisonderhandelingen
Iedereen moet er helaas aan geloven, maar bijna niemand vindt het een leuke zaak. Onderhandelen over je salaris. Hoe doe je dit eigenlijk? Hoe kun je je het best voorbereiden?

Onze coaches geven 4 tips voor het onderhandelen over salaris:

1. Begin pas over het salaris aan het eind van de sollicitatieprocedure, wanneer zij al hebben gezegd dat ze je willen.
Dit moment kan plaatsvinden aan het eind van je eerste gesprek maar ook aan het eind van een hele reeks sollicitatiegesprekken. Het gaat er om dat je zeker weet dat je aangenomen zal worden: dát is het moment om erover te beginnen. Op een eerder of later moment zal je minder succes hebben.

2. Probeer het hoogste salaris dat een werkgever je eventueel wil betalen boven tafel te krijgen.
Hoewel ze meestal heel blij zijn dat je in dienst gaat treden, zullen de meeste werkgevers liever minder dan meer voor je willen betalen. Zij hebben een maximumbedrag in gedachten maar zullen dit niet meteen willen blootgeven. Het doel is dan ook om dit te achterhalen. Wanneer de werkgever lager inzet, is het gepast en verwacht om over je salaris te onderhandelen. Jij hebt het volste recht om te proberen een hoger salaris te bedingen, maak hier dus gebruik van!

3. Probeer tijdens de salarisonderhandelingen als het kan als eerste een salarisbedrag te noemen en wees voorbereid.
Probeer altijd als eerste een bedrag noemen. Dit bedrag functioneert namelijk als ‘anker’ voor de rest van de onderhandelingen. Vanuit dit bedrag zal er verder onderhandeld worden. Let op; doe dit alleen als je over genoeg informatie beschikt. Weet je wat een gangbaar salaris is voor de functie waarvoor je solliciteert, wat de concurrentie biedt, heb je onderzoek gedaan naar de organisatie? Als je een bedrag noemt dat niet realistisch is, sla je vaak een flater. Dus doe je huiswerk!

4. Weet hoe je de salarisonderhandelingen moet afsluiten; wees volledig en laat alles vastleggen.
Je salarisonderhandelingen zijn niet klaar zolang je het nog niet over de secundaire arbeidsvoorwaarden hebt gehad. Extra’s zoals; collectieve ziektekostenverzekeringen, cursussen, een sportschoolabonnement, verhogen het salaris van veel werknemers met zo’n 15 tot 28%. Denk van tevoren dus na over wat jij belangrijke arbeidsvoorwaarden vindt. Tot slot wil je een samenvatting van alles wat er besproken is op papier. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging. Anders kun je nergens op terug grijpen als beloofde afspraken niet nagekomen worden.

Loopbaanadvies
Zou jij graag meer leren over effectief onderhandelen over je salaris of nog concreter tips krijgen? Wil je hulp bij het voorbereiden van sollicitaties of salarisonderhandelingen? Plan dan hier een gratis oriëntatiegesprek met een van onze coaches die loopbaanadvies geven.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden