Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Iemand laten handelen naar jouw mening, oftewel iets van iemand gedaan krijgen, is niet altijd eenvoudig. Je kunt natuurlijk assertief optreden en een grote mond op zetten, maar meestal leidt een dergelijk onderhandelingsgesprek slechts tot een schijnoverwinning. Je hebt mogelijk uw zin gekregen, maar de sfeer is verpest en je staat voortaan bekend als bullebak. Bovendien heb je er baat bij de relatie tussen jou en jouw onderhandelingspartner goed te houden. Een loopbaanadviseur helpt je onder andere met het ontwikkelen van een effectieve manier van onderhandelen.

Bij onderhandelen wil je win-win strategie toepassen waarin beide partijen beter uit de onderhandeling komen. Bij deze methode gebruik je een probleem oplossende benadering. Je denkt in termen van jijzelf tegenover de andere probleemoplosser. Hieronder volgen enkele tips die je kunt bespreken met een loopbaanadviseur Rotterdam in de voorbereiding naar een onderhandelingsgesprek.

  • Stel voor jezelf vast wat je na afloop bereikt wil hebben. Achterhaal wat jouw werkelijke behoefte is en waarom je dat wil.
  • Bedenk alternatieve oplossingen die ook bevredigend zijn en bepaal hiermee jouw maximale onderhandelingsruimte. Waarop wil je eventueel inleveren? Wat doe je als de onderhandelingen vastlopen?
  • Neem de tijd te achterhalen wat de ander wil bereiken. Vraag je af wat de werkelijke behoeftes zijn van de ander en waarom je dit wil. Hoe meer informatie je hierover heet, hoe beter je in staat bent eventuele bezwaren van de ander te weerleggen en aan te tonen dat jullie hier beiden een voordeel mee op doen.
  • Ga na waar de overeenkomsten liggen tussen jouw behoeftes en doelen in vergelijking met die van de ander. Bedenk oplossingen waarin beide partijen het meeste voordeel mee behalen.

Een loopbaancoaching geeft je tips en tools om zelfverzekerder en krachtiger in je werk te staan, je competenties te ontdekken en te ontwikkelen. Wil jij ook beter leren onderhandelen? Of heb je andere loopbaanvragen en wil je advies van een loopbaanadviseur of een gesprek voeren met een loopbaancoach?

Plan dan nu een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek in met één van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden