Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Uit statistieken komt naar voren dat ongeveer 95% van alle mensen wel eens klusjes en opdrachten uitstellen. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan huishoudelijke klussen zoals schoonmaken of werkgerelateerde opdrachten. In de meeste gevallen leidt uitstelgedrag niet tot negatieve gevolgen. Zo is het bijvoorbeeld helemaal geen probleem om de ramen van het huis een dag later te lappen. Als men echter op het werk vaker deadlines niet haalt, te laat komt of continu opdrachten uitstelt kan dat heel nare gevolgen hebben, voor de persoon zelf, het bedrijfsresultaat en misschien zelfs de collega’s die extra werk moeten doen.

Stel je ook vaak belangrijke opdrachten/ taken uit? En ervaar je hinder van je eigen uitstelgedrag? Loopbaanbegeleiding  kan je helpen om bewust te worden van je eigen gedrag, beter gebruik te maken van je  tijd en handiger om te gaan met afleidingen. Vooral persoonlijk inzicht speelt bij het aanleren van een ander gedragspatroon een belangrijke rol. Je kan je bijvoorbeeld afvragen waarom je het gedrag vertoont zoals je het doet. Waarom heb je deze gedragspatroon aangeleerd? Waarom stel je taken uit? Levert dit gedrag jou misschien op korte termijn/lange termijn iets op? Om een nieuwe gedragspatronen aan te leren is veel tijd en zelfreflectie nodig, net als bij ieder ander leerproces. Een taal leer je immers ook niet in een dag.  Onze coaches geven je alvast enkele handige tips om met het proces te beginnen.

1. Werk met vaste tijdstippen: Plan bijvoorbeeld het lappen van je ramen in voor een vaste tijdstip (zaterdag van 15 – 16 uur). Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een werkgerelateerde opdracht. Als je een vaste tijdstip hiervoor inplant is het ten eerste makkelijker het overzicht te houden, ten tweede helpt dit met afleiding om te gaan. Je hebt immers al een “afspraak” en kan makkelijker nee zeggen.

2. Doe maar een taak tegelijk: Het is niet handig als je je uitstelgedrag te lijf probeert te gaan door opeens alle uitgestelde taken te willen afronden. Doe het een voor een. Zo hou je het overzicht, blijf je gemotiveerd en krijg je sneller een gevoel van voldoening omdat je steeds meer haakjes kunt zetten achter doelen op je to-to lijst.

3. Wees positief en vier je successen: Voel je niet schuldig als het niet altijd lukt om je oude gedragspatroon te doorbreken. Dat hoort bij een leerproces. Bovendien ben je  actief bezig met leren, wat goed! Leuke vrolijke “reminders” op je werkplek of thuis kunnen je helpen niet terug te vallen in oude gedragspatronen. Om je motivatie op peil te houden is het te adviseren ook kleine successen te vieren. Schrijf je successen bijvoorbeeld op in een persoonlijk “succesboekje” of beloon jezelf met iets dat je al lang wilde doen. Op deze manier wordt het leerproces een ontzettend leuke activiteit.

 

Ben je geïnteresseerd geraakt in het onderwerp en wil je graag meer te weten willen komen? Plan dan hier een gratis oriënterende gesprek met een van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden