Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Loopbaanbegeleiding: stijlen van leidinggeven

Effectief leiderschap versterkt het fundament van een organisatie. Goede leiders verhogen de motivatie en betrokkenheid van hun werknemers en vergroten hiermee de prestaties en de productiviteit binnen de organisatie. Coaches van loopbaanbegeleiding kunnen jou helpen je leiderschapsstijl te ontwikkelen.

De kunst van het leidinggeven is om jouw medewerkers aan te sturen in een stijl die bij hen past. Dit is niet altijd makkelijk te ontdekken en vereist inzicht en ervaring. Met behulp van GORTcoaching loopbaanbegeleiding kan jij je leiderschapskwaliteiten aanzienlijk vergroten! Ben je ongeduldig en wil je nu al meer weten? Lees dan hieronder een korte introductie van het situationeel leiderschapsmodel van Hersey en Blanchard, één van de meest bekende en bruikbare leiderschapsmodellen.

Het situationeel leiderschapsmodel maakt onderscheid tussen taakgericht- en relatiegericht gedrag van de leidinggevende.

  • Taakgericht gedrag is sturend gedrag: je vertelt mensen duidelijk wat ze moeten doen, volgt en controleert hun werk nauwgezet.
  • Relatiegericht gedrag is ondersteunend gedrag: je luistert naar mensen, ondersteunt, moedigt hun inspanningen aan en bevordert hun betrokkenheid aan bij probleemoplossing en besluitvorming.

Afhankelijk van hoeveel nadruk er wordt gelegd op de taak van de medewerker en de relatie mét de medewerker zijn er basaal vier stijlen van leidinggeven te onderscheiden: instrueren, stimuleren, overleggen en delegeren. Als manager of leidinggevende moet je je gedrag aanpassen aan de situatie (het ontwikkelingsniveau van de medewerker). Dit ontwikkelingsniveau wordt bepaald door de mate van bekwaamheid van de medewerker (kennis en ervaring) en de mate van betrokkenheid (motivatie, zelfvertrouwen, toewijding). Bij elk ontwikkelingsniveau past een andere stijl van leidinggeven.

Ontwikkelingsniveau:                  Stijl van leidinggeven:

Geringe bekwaamheid                    Instrueren
Sterke betrokkenheid

Enige bekwaamheid                       Stimuleren
Zwakke betrokkenheid

Hoge bekwaamheid                       Overleggen
Wisselende betrokkenheid

Hoge bekwaamheid                        Delegeren
Sterke betrokkenheid

Vind je dit een interessant onderwerp en wil je jezelf ontwikkelen in (of naar) een leiderschapsrol? Coaches van Loopbaanbegeleiding geven jou praktische tips en tools om je leiderschapscompetenties te vergroten en het maximale uit jezelf én je organisatie te halen.

Plan hier een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek in met één van onze coaches.

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden