Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Alles is communicatie. Je kunt onmogelijk niet communiceren. Door effectieve en succesvolle communicatie kunnen we anderen beter begrijpen en de situatie beter inschatten. Ineffectieve communicatie leidt daarentegen tot misinterpretatie, conflicten en frustratie. Kortom, leren om effectief te communiceren levert je een hoop op, zowel persoonlijk als zakelijk. Loopbaancoaching helpt jou om effectiever te communiceren en om je persoonlijke doelen te bereiken. Hieronder volgen alvast een paar praktische tips die je kunnen helpen om meer effectief te communiceren.

Tips voor effectief luisteren
Luisteren is een van de meest belangrijke aspecten van effectieve communicatie. Succesvol luisteren gaat niet puur over het begrijpen van de woorden of de informatie die wordt gecommuniceerd, maar ook om het begrijpen hoe de spreker zich voelt over deze inhoud. Hieronder volgen vast wat simpele tips om effectief te leren luisteren:

  • Focus je bij het luisteren volledig op de spreker, let hierbij ook op lichaamstaal en non-verbale cues.
  • Probeer onderbrekingen te vermijden.
  • Zorg dat je niet veroordelend overkomt
  • Laat je interesse blijken

Ben je op zoek naar meer persoonlijke begeleiding? Loopbaancoaching helpt jou om je specifieke communicatiedoelen te bereiken!

Tips voor non-verbale communicatie
Een groot percentage van de boodschappen die wij communiceren gaat non-verbaal. Gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal, oogcontact, stemtoon, spierspanning en ademhaling zijn allemaal non-verbale communicatievormen die laten zien hoe iemand zich voelt. Hieronder staan vast wat simpele tips om effectief non-verbaal te communiceren:

  • Gebruik een open lichaamstaal. Sta of zit rechtop op het randje van je stoel en behoud oog-contact, dit straalt zelfverzekerdheid en energie uit.
  • Gebruik je lichaamstaal om je verbale boodschap kracht te geven. Vermijd afleidende manieren als spelen met je haar, tikken en handenwijven.
  • Pas je spreektoon aan naar de context. Hou rekening met je gesprekspartner, met welke boodschap je gaat verkondigen en in welke context.  Elementen als toon, snelheid, pauzering, volume, verbuiging, hoogte en articulatie spelen drukken een bepaalde emotie, houding en effect uit.

Wil jij ook je communicatieskills verbeteren en de voordelen hiervan ervaren, zowel op je werk als in je privéleven? Loopbaancoaches geven je praktische tools, tips en oefeningen om jouw specifieke communicatiedoelen te ontwikkelen.

Plan hier een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek in met een van onze coaches!

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden