Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Beroepspersoonlijkheden

Het zal niet als een verrassing komen dat je persoonlijkheid invloed heeft op je werktevredenheid. Als jij houdt van het omgaan met mensen, maar je zit de hele dag achter een computer, dan is er een grote kans dat je niet gelukkig bent met je baan. Misschien vind je het lastig om te formuleren wat voor beroepspersoonlijkheid jij nou eigenlijk hebt. In dat geval biedt de theorie van beroepspersoonlijkheden in de werkomgeving jou wellicht een nieuw perspectief.

Zes persoonlijkheidstypes
De theorie omschrijft zes typen persoonlijkheden:

  • Realistische individuen zijn actief, stabiel en houden van werken met hun handen
  • Onderzoekende individuen zijn analytisch, observerend en houden van wetenschappelijke activiteiten
  • Artistieke individuen zijn intuïtief, vindingrijk en houden van creatieve activiteiten
  • Sociale individuen zijn idealistisch en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zij houden van groepsactiviteiten en het helpen van anderen
  • Ondernemende individuen zijn energiek, ambitieus en houden van het uitvoeren van leiderschapsrollen
  • Conventionele individuen zijn voorzichtig, georganiseerd en houden van werken volgens een vaste routine.

Wie van de drie?

Al een idee welk van deze persoonlijkheden jou het best omschrijft? Waarschijnlijk vind jij jezelf niet met één woord te omschrijven en dit hoeft ook niet volgens de theorie. Deze stelt namelijk dat je jezelf het beste met drie van deze woorden kunt omschrijven. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoekend, sociaal en ondernemend zijn; of artistiek, onderzoekend en conventioneel. De persoonlijkheidstrek waarmee jij jezelf als eerste omschrijft is je belangrijkste interessetype. De twee die erna komen zijn secundair en spelen zodoende een minder overheersende rol, maar zijn nog steeds wel van invloed op jouw loopbaankeuze.

Loopbaancoach

Als de werkomgeving geen overeenstemming toont met jouw persoonlijkheidstype, dan kan dit stress opleveren. In dat geval is het handig om een loopbaancoach in de arm te nemen. Deze kan jou helpen met het formuleren van jouw persoonlijkheid en heeft een goed idee over wat voor werkomgeving daar het beste bij past.

Benieuwd naar jouw beroepspersoonlijkheid of naar wat voor loopbaan het beste bij jou past? Maak dan een afspraak met één van onze loopbaancoaches!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden