Charisma
Charisma is een merkwaardig gegeven: we willen het allemaal hebben. De meeste mensen denken dat het een aangeboren eigenschap is en als we er over doorvragen heeft eigenlijk niemand een eenduidig antwoord op de vraag wat charisma nou eigenlijk is. Als het over leidinggevende kwaliteiten gaat wordt charisma regelmatig genoemd als één van de belangrijkste eigenschappen. Je kan bijvoorbeeld denken aan Barack Obama, Martin Luther King en Nelson Mandela. In tegenstelling tot dictatoriaal leiderschap wordt charismatisch leiderschap gekenmerkt door persoonlijke kwaliteiten van de gezagdrager die worden erkend door de volgelingen. Een belangrijk onderdeel daarvan is communicatie. Charismatische leiders weten vertrouwen op te wekken door te communiceren over hun visie en een persoonlijke band aan te gaan met hun medewerkers. Dit doen ze veelal door individuele aandacht, het geven van feedback en coaching van de medewerkers. Ook zaken als vertrouwen in zichzelf en aan de medewerkers tonen, non-verbale communicatie en een visionair en inspirerend optreden zijn kenmerkend voor een charismatische leiderschapsstijl.
Een vraag vanuit loopbaancoaching: is Charisma aangeboren?
Ondanks dat we er van overtuigd zijn dat je charisma simpelweg wel of niet hebt, zijn er een aantal tips en stappen die je kunt uitvoeren om charismatischer over te komen en misschien op den duur zelfs charismatischer ‘te zijn’. Zeven handvatten die loopbaancoaching je kan aanbieden en die je hierbij kunnen helpen zijn:
1. Goed contact met anderen – Uit onderzoek blijkt dat slechts 7% van de gesproken boodschappen daadwerkelijk om de tekst gaat, 38% draait om de toon en het overgrote merendeel van 55% om de non-verbale communicatie. Wees je dus heel bewust van je non-verbale communicatie!
2. Verander je manier van lopen – Loop rechtop, maak je lang en staar niet naar beneden.
3. Haal je gezicht uit de kreukels – Zet je screensaver-blik uit en je charisma-blik aan!
4. Laat zien dat je luistert – Praten is geen vereiste voor iemand met charisma, richt je op de persoon en geef ze het gevoel dat ze bijzonder en belangrijk zijn. Oogcontact, hoofdknikjes en visuele en verbale responsen moedigen je gesprekspartner aan door te praten.
5. Stop met klagen – Geklaag is voor charisma wat ijs voor de Titanic was. Klachten uit je niet alleen verbaal, maar straal je ook uit in je gebaren, gezichts- en lichaamsuitdrukking, niet doen dus!
6. Zelfvertrouwen – Charismatische mensen zien eruit alsof ze lekker in hun vel zitten en hun zelfvertrouwen slaat niet om in arrogantie. Denk bijvoorbeeld aan prinses Diana en Hugh Grant, allebei erg bescheiden, maar met een duidelijk waarneembare onweerstaanbare dosis charisma!
7. Integriteit – Een belangrijk onderdeel van charisma is innerlijke integriteit. Ook al kan charisma soms aan en uit gezet worden, het lijkt toch van binnenuit te komen en niet van buitenaf te zijn opgeplakt. Op die manier krijg je goed contact met anderen (zie punt 1).
Charismatische ontwikkeling
Wil jij ook hiermee aan de slag en jezelf leren ontwikkelen met betrekking tot het verwerven van ‘natuurlijk’ charisma? Of bevind jij je in een leidinggevende positie en zou je een meer charismatische leiderschapsstijl willen ontwikkelen? Plan direct een gratis oriëntatiegesprek.