Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Sta je op een punt in je loopbaan om weer sollicitatiegesprekken te gaan voeren? Wil je vol zelfvertrouwen deze sollicitatiegesprekken aangaan en een goed weerwoord kunnen hebben op moeilijke vragen? Een gesprek met onze loopbaanadviseur kan je hierbij helpen.

Solliciteren kan moeilijk zijn als je wordt verrast door vragen die je niet verwacht. Het is natuurlijk onmogelijk om op iedere vraag voorbereid te zijn, maar toch blijkt voorbereiding een van de belangrijkste aspecten bij een sollicitatiegesprek. Een aantal standaardvragen komt namelijk in allerlei varianten in een gemiddeld sollicitatiegesprek naar voren. Daarom is het handig deze vragen te zien aankomen.

Oefenen met moeilijke vragen
Hieronder vindt je een lijst met moeilijke sollicitatievragen. Neem de vragen door en kies er vijf. Schrijf het antwoord op een belangrijke vraag helemaal uit. Bij de andere vier vragen schrijf je steekwoorden op.

– Vertel eens wat over uzelf.
– Wat zoekt u eigenlijk bij ons?
– Welke eisen mogen collega’s aan u stellen?
– Wat verstaat u onder succes?
– Hebt u wel eens een grote blunder gemaakt? Hoe loste u dat op?
– Hoe snel pikt u dingen op? Geef eens een voorbeeld.
– Wat vindt u dat per se hoort bij het goed invullen van deze functie?
– Welke wezenlijke bijdrage zou u aan onze organisatie kunnen leveren?
– Wat verstaat u onder loyaliteit?
– Hoe vasthoudend bent u? Geef eens een voorbeeld.

Misschien mis je in dit lijstje een vraag die je zelf moeilijk vindt. Voeg dan zelf een zesde vraag toe. Neem de vragen stuk voor stuk door en probeer je in te denken hoe de persoon met wie jij je sollicitatiegesprek houdt, zal reageren.

Rol van de loopbaanadviseur
Wanneer je het lastig vind om je individueel op een sollicitatieprocedure voor te bereiden, dan kan een loopbaanadviseur een nuttige ondersteuning zijn in dit proces. Een loopbaanadviseur kan bijvoorbeeld een proefsollicitatiegesprek met je houden dat wordt opgenomen op een voice-recorder. Jouw zwakke en sterke kanten van het gesprek worden dan nog eens doorgenomen, zodat je uitgebreid meekrijgt hoe jij jezelf het beste kan presenteren. Het gaat namelijk niet alleen om juiste antwoorden, maar ook om de juiste uitstraling als persoon. Het is van belang dat de je in jezelf gelooft. Gedurende een coachtraject wordt daarom ook de nadruk gelegd op jouw kwaliteiten, zodat ook deze weer sterker naar voren gebracht kunnen worden en je deze nog sterker kan neer zetten tijdens jouw sollicitatiegesprekken.

Ben je geïnteresseerd in meer tips bij het voorbereiden van jouw sollicitatiegesprekken? >> Klik dan hier om direct een gratis oriëntatiegesprek aan te vragen met een van onze loopbaanadviseurs


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden