We leven in een samenleving waarin we ontzettend druk zijn en waar er nooit tijd genoeg is. We moeten onze tijd en aandacht over veel zaken verdelen, waarbij we alles zo goed mogelijk willen uitvoeren. We hebben een ‘to-do list’ die soms wel oneindig lang lijkt. Nieuwe situaties zorgen vaak voor spanning en uit onze ‘comfortzone’ stappen doen de meeste van ons liever niet. Deze spanningen kunnen voor verschillende vormen van stress zorgen en dit kan weer leiden tot vele lichamelijke klachten. Stress coaching kan je helpen om deze klachten te verminderen en je leren om anders met stress om te gaan.

Stress heeft voor iedereen andere oorzaken. Voor de één is het stressvol om voor een volle zaal te presenteren, voor de ander is het stressvol wanneer een deadline eraan zit te komen. Stress is erg onplezierig en het beïnvloedt je leven op veel manieren. We zijn daarom geneigd om stress als een negatieve factor te zien. Dat is ook zo gek niet: stress kan leiden tot een hoge bloeddruk, hartziekte, kanker, beroerte, obesitas en slapeloosheid.

Goede stress of slechte stress
Maar stress hoeft niet per se slecht te zijn. Stress kan negatieve gevolgen hebben wanneer je ook werkelijk gelooft dat het slecht voor je is. Wanneer je gelooft dat het goed voor je is, kan stress juist in je voordeel werken. Het kan een positief effect hebben op je levensjaren, op je prestatie, je immuunsysteem, je sociale contacten, je leervermogen, je geheugen en tot slot kan het zorgen voor meer verbinding met je instinct – toch een langer rijtje voordelen dan we zouden verwachten. Je kunt het vergelijken met de goede stress die je ervaart wanneer je in een spannende attractie wilt stappen. Dit is het geval bij acute stress: dit is stress op korte termijn waarbij een specifieke gebeurtenis centraal staat. Een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. Door anders naar stress te kijken en er eigenlijk ‘bevriend’ mee te raken, kun je er allerlei voordelen uit halen. Stress coaching kan je leren om anders naar stress te kijken en het om te zetten in een positief gevoel, waarbij je lichaam je in feite klaarstoomt op het sollicitatiegesprek.

Stress op lange termijn
Chronische stress heeft daarentegen altijd een negatief effect. Dit is niet om te zetten in een positief gevoel, zoals je bij acute stress wel kunt. Een chronisch verhoogde hartslag en bloeddruk zijn slecht voor je hart en bloedvaten. Chronische stress zorgt voor zowel mentale als fysieke klachten op lange termijn. Stress is niet enkel een gevoel. Het is ook hoe je inspeelt op je omgeving en hoe je met anderen omgaat. Wanneer je gestrest bent kan dit ervoor zorgen dat je anders reageert dan je normaal zou doen en dus eigenlijk niet meer helemaal jezelf bent. Stress coaching kan je helpen onderzoeken waar deze stress vandaan komt, wat je ertegen kunt doen en hoe je in de toekomst van stress je vriend maakt die je juist helpt tijdens spannende en onbekende situaties. Wil je graag de hulp van een coach inzetten?

Plan dan hier je gratis oriëntatiegesprek – GORTcoaching.

 

Door: Kathy Rahimi Rigi

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden