Ook last van werkstress? Werkstress ervaart men na cognitieve en emotionele belasting op het werk en is momenteel geregistreerd als beroepsziekte nummer 1. Tegenwoordig is men zich meer bewust van de gevolgen van stress. Om deze reden investeren werkgevers dan ook steeds vaker in het voorkomen van werkstress. Om het risico op burn-outs te verkleinen en het taboe op werkstress te doorbreken worden verschillende interventies ontwikkeld. Zo zijn vitaliteit en mindfulness trainingen niet voor niets hot topics. In lijn hiervan is er nu van 16 t/m 19 november ook de Week van de Werkstress.
Week van de Werkstress
Werkbelasting hoeft namelijk niet alleen maar tot stress te leiden. Het is belangrijk dat men onderscheid maakt tussen de verschillende vormen van werkbelasting. De juiste mate van werkbelasting en een optimale werkomgeving kunnen soms juist leiden tot efficiënt gedrag en werktevredenheid. Het is belangrijk dat er open over werkstress wordt gecommuniceerd, communicatie is het sleutelwoord. Meer dan 100 bedrijven en organisaties doen mee aan de Week van de Werkstress. Bedrijven zoals ASML, ING en Decathlon delen hun aanpak van werkstress en organiseren speciale activiteiten voor hun medewerkers. Thema’s op het gebied van werkstress en duurzame inzetbaarheid zullen dan besproken worden. Zo zullen fysieke belasting, pesten op het werk, betrokkenheid, ontwikkeling, werkplezier, gezondheid en vitaliteit aan bod komen.
Kortom, de Week van de Werkstress is een week vol met activiteiten om de werkstress te verminderen en het werkplezier te verhogen. Het is dé manier om het gesprek omtrent werkstress te openen, bewustwording te creëren en handvatten te geven om ermee om te gaan!
Stress coach
Enkel aan deze week deelnemen is niet genoeg. Zo kan zo’n week goede ideeën en concrete handvatten opleveren met effect op de korte termijn. Echter, een burn-out ontstaat door blootstelling aan stress over langere tijd. Men dient vervolgens ook geruime tijd met zijn of haar persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn om blijvende vooruitgang te kunnen boeken. Dus kom in actie en ga hiermee aan de slag door in contact te komen met een stress coach. Coaches zijn bruggenbouwers naar zingeving en resultaat. Zingeving is een voorbeeld van een persoonlijke hulpbron die helpt met stressvolle of onzekere situaties om te gaan. Zo kan een coach je laten inzien welke mate van stress je ervaart, accepteren dat deze er is en hoe deze is op te lossen door te kijken naar de invloed van je leefstijl en werkomgeving. Dus kom in actie en leer alle tips en tricks van een stress coach om de goede balans tussen productiviteit en gezondheid te vinden. Op naar een stressloos 2022!
Kijk direct in de agenda en plan uw gratis oriëntatiegesprek met onze coach in Den Haag.
Door: Silvie Teeuwisse