Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Zit je ook vast in je loopbaan? Ben je net afgestudeerd? Of zit je te denken aan een carrièreswitch? Dan is loopbaanbegeleiding wellicht iets voor jou. Loopbaanbegeleiding onderscheidt zich van andere typen begeleiding doordat deze volledig gericht zijn op de toekomst. Bovendien gaan loopbaangesprekken over activiteiten waarmee mensen bijdragen aan de samenleving door scholing en/of arbeid. Immers, iedereen wil toch zijn of haar steentje bijdragen aan een positieve samenleving?

Zit je nog te twijfelen of je wel daadwerkelijk de hulp van een coach wilt inroepen? Of wil je jezelf alvast voorbereiden op de punten waar een loopbaanbegeleider mee aan de slag gaat? Hieronder staan tien tips/handvatten ter ondersteuning van loopbaanbegeleiding. Vele coaches zijn ervan overtuigd dat als je deze punten in acht neemt, je jouw loopbaanzaken goed kan regelen.

1. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen loopbaan
Het resultaat van je loopbaanstappen zijn het resultaat van eigen keuzes, niet van de situatie of van je collega’s of baas. Jij bent de uitvinder en tegelijk eigenaar van de volgende stap in je loopbaan.

2. Ben proactief!
Het starten van een loopbaanbegeleidings-traject zou een eerste proactieve stap kunnen zijn in het regelen van jouw loopbaanzaken. In de huidige economie is stilstaan een synoniem voor achteruitgang. Maar zo is het ook met jouw eigen loopbaan; oftewel, neem proactieve stappen die jou helpen vooruitgang te behalen.

3. Houdt rekening met je eigen behoeften
Je loopbaan moet passen bij jouw eigen behoeften, zodat er een goede person-job fit ontstaat. Dit zorgt namelijk voor meer werkplezier, waardoor jouw loopbaan volledig bij jou past. Samen met een loopbaancoach kun je erachter komen wat jouw specifieke behoeften in een baan zijn.

4. Ontwikkel zelfkennis
Wat zijn jouw kernkwaliteiten? Kennis over jouw kwaliteiten of juist minder goede kanten kan je helpen de juiste keuzes te maken in je loopbaan. Hierdoor worden keuzes niet gemaakt op basis van illusies, maar op de realistische kwaliteiten die jij bezit!

5. Stel je open voor je dromen
Neem je fantasieën serieus! Zonder droom waar je achter kunt staan, blijft het maken van keuzes altijd iets onwillekeurigs. Wie zegt dat je je dromen niet waar kan maken? Ga ervoor!

6. Maak je los van remmende gedachten
Iedereen heeft ongegronde opvattingen over zichzelf en de wereld om hen heen. Deze opvattingen en ideeën kunnen je remmen in het nemen van loopbaan-beslissingen. Vraag jij je ook wel eens af: Wat zou de buitenwereld hiervan zeggen? En wat dan nog, het is jouw loopbaan, dus ook jouw beslissing!

7. Ervaar je loopbaan als een samenwerkingsproject tussen meerdere partijen
Natuurlijk zijn er onvoorziene omstandigheden die jouw loopbaan kunnen beïnvloeden, denk hierbij aan overheidsinstanties, hervormingen en/of bezuinigingen bij organisaties. Probeer je eigen invloed in het proces te vergroten, door jezelf goed te profileren, te netwerken en feedback te vragen.

8. Communiceer open naar jezelf en anderen
Communicatie is het middel bij uitstek om je visie op je loopbaan aan te scherpen. Vanuit het gezichtspunt van een ander kun je andere facetten van je loopbaan belichten, die tot voor kort in de schaduw lagen. Dit kan nieuwe inzichten geven in de te nemen loopbaanstappen.

9. Stel haalbare en duidelijke doelen en voornemens
De toekomst is een lange termijn project, die op te delen is in vele kleine stappen. Deze kleinere concrete stappen, maken het langetermijn-zicht scherper en zelfs behapbaar. Je kunt immers niet zonder tussenstappen bij de eindstreep komen.

10. Bestempel elke nieuwe activiteit als een persoonlijke ervaring
Reflecteren op nieuwe ervaringen zal zorgen voor verandering, en verandering is nou precies wat je wilt in een loopbaanproces. Het is jouw loopbaan; jij hebt de regie in handen!

Wil je graag meer weten over deze handvatten voor loopbaanzaken, of denk je hier hulp nodig bij te hebben? Loopbaanbegeleiding kan jou hierbij een stap verder helpen.

>>Klik hier voor het aanvragen van een gratis oriëntatiegesprek.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden