Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Een gevoel van weerstand
Bijna iedereen krijgt gedurende zijn loopbaan te maken met spreken in het openbaar. Uiteraard wil je hier zo professioneel mogelijk in overkomen, toch kan er soms een gevoel van weerstand bij komen kijken. Hoe overkom je deze weerstand en zorg je ervoor dat dit spreken soepeltjes verloopt?

Voorbereiding is het halve werk
Om een begrijpelijke speech te houden, is een grondige voorbereiding noodzakelijk, zeker voor beginners. Het is trouwens ook één van de manieren om sprekersangst te overwinnen en zelfvertrouwen te krijgen: je weet wat je wilt bereiken en je weet waarover je wilt spreken. Door een try-out kun je nagaan in hoeverre je het gestelde doel bereikt en welke verbeteringen nog nodig zijn.

Hoe kun dan het beste je presentatie voorbereiden? Hier alvast een paar tips en tricks:

  • Wat wil je bereiken met jouw presentatie? Hoe ziet je publiek eruit? Hoeveel spreektijd heb je? Wat zijn de technische mogelijkheden, et cetera?
  • Neem, voordat je begint te schrijven, de opbouw en de indeling door van de presentatie. Maak daarna voor jezelf een korte, puntsgewijze samenvatting van je presentatie of toespraak. Reken hier 10 tot 20 regels voor. Schrijf dan vervolgens de inhoud van de toespraak in conceptvorm op, lees de tekst hardop voor en vraag je daarbij af of de woorden en zinnen inderdaad spreektaal zijn. Als je de inhoud helemaal schriftelijk voorbereidt, bestaat het gevaar dat je woordgebruik te veel uit schrijftaal, jargon en ingewikkelde constructies bestaat.
  • Een andere goede mogelijkheid is om de toespraak aan de hand van losse aantekeningen in te spreken in een dictafoon (mobiele telefoons en PDA’s hebben deze functie) en de tekst pas later in een definitieve vorm uit te schrijven. Hierdoor is de kans groter dat je spreektaal gebruikt. Van belang is dat ook de voorbereiding al een min of meer mondelinge, en niet alleen een schriftelijke aangelegenheid is.
  • Vooral voor beginners is het nuttig de toespraak te testen. Spreek je presentatie minimaal één keer hardop uit, mét gebruik van de gekozen hulpmiddelen. Die ene keer is een absoluut minimum. Daarnaast is het aan te raden de presentatie te testen, bijvoorbeeld bij collega’s of vrienden. Probeer daarbij zo veel mogelijk de werkelijke situatie te benaderen. Vraag je toehoorders bij je repetitie te verplaatsen in een kritische rol zodat je na afloop met vragen en opmerkingen bestookt zal worden.

Extra ondersteuning
Heb je het idee dat je na deze tips nog ondersteuning kunt gebruiken om jezelf beter neer te kunnen zetten wanneer je spreekt in het openbaar? Of heb je andere punten waarin je wel wat begeleiding in kunt gebruiken gedurende je loopbaan? Loopbaancoaching zou dan wellicht deze ondersteuning kunnen geven. Gedurende een gratis oriëntatiegesprek kan duidelijk worden gemaakt wat loopbaancoaching precies voor jouw situatie kan betekenen.

Kijk in de agenda en plan direct een gratis oriëntatiegesprek met een loopbaancoach»


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden