Je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Je wilt iets anders, maar wat is dat dan precies? En hoe kom je daar? Er zijn zoveel mogelijkheden, maar wat past er nu echt bij je? Waar liggen je kwaliteiten en hoe kan je deze kwaliteiten optimaal inzetten in een nieuwe baan?
Als je moeite hebt met het beantwoorden van deze vragen dan kan een loopbaancoach hulp bieden!
Wat doet een loopbaancoach?
Een loopbaancoach is iemand die op een professionele manier ondersteuning biedt in je persoonlijke ontwikkeling en van je loopbaan. Loopbaancoaching is verder geschikt voor wanneer je belemmeringen ervaart binnen je werk, functie of studie. Je zal erachter komen wat je doelen zijn en hoe deze uiteindelijk bereikt kunnen worden. Het maakt hierbij niet uit of je al een baan hebt of niet. Een loopbaancoach zorgt er samen met jou voor dat je de controle over je eigen loopbaan weer terug zal krijgen. Of kan je juist dat ene zetje in de rug geven die je nodig hebt om uiteindelijk te kiezen voor een andere baan.
Zelf aan de slag
Heb je behoefte aan loopbaancoaching, maar zou je ook zelf al wat stappen willen ondernemen om meer helderheid te krijgen over hert vervolg van je loopbaan. Ga dan aan de slag met de volgende tips:
Tip 1: Wie ben ik?
Denk eens goed na over waar je kwaliteiten liggen. Waar ben je goed in en welke functie zou daar dan bij passen? Het is niet altijd even eenvoudig om deze vraag te beantwoorden. Het kan zijn dat je geneigd bent om te kijken naar wat je leuk vindt en niet naar datgene waar je daadwerkelijk goed in bent. Vind je het lastig om jouw kwaliteiten op een rijtje te zetten? Vraag het dan eens aan anderen die dicht bij jou staan en je goed kennen waar zij vinden dat jouw kwaliteiten liggen. Het is ook handig om dit ‘mee te nemen’ naar sollicitatiegesprekken. Werkgevers vragen hier geregeld naar. Je bent in je voordeel wanneer je deze vraag zo goed en duidelijk mogelijk kunt beantwoorden! Maar nog belangrijker het geeft jouw helderheid over je kwaliteiten.
Tip 2: Wat wil je?
Nu je je kwaliteiten voor jezelf op een rijtje hebt is het belangrijk om te kijken naar wat je graag zou willen en wat je precies zoekt in een nieuwe baan. Begin niet meteen met solliciteren op de vacatures die volledig aansluiten op je kwaliteiten. Onderzoek waar je enthousiast van wordt en of jouw kwaliteiten daarin passen. Om hierachter te komen kun je bijvoorbeeld kijken naar wat je het liefste doet op een vrije dag? Of: wat je heel graag zou willen doen wanneer geld geen rol speelt? Maar ook: waar haal jij je inspiratie vandaan?
Tip 3: Wat verwacht je?
Het vinden van die ene baan kost tijd. Hou hier dan ook rekening mee om teleurstellingen te voorkomen. Stel realistische doelen en accepteer dat die ene droombaan misschien niet in een keer voorbijkomt. Soms moet je eerst voor een andere baan gaan voordat je uiteindelijk de opstap kan maken naar je droombaan. Bekijk het positief! De baan waar je je eerst in zal bevinden kan zorgen voor weer nieuwe inspiratie, ervaringen en een uitbreiding van je netwerk.
Tip 4: Praktische voorbereidingen
Je hebt nu voor jezelf helder wie je bent, wat je wil en wat je verwachtingen zijn. Dan wordt het nu tijd om te kijken naar je CV en sollicitatiebrief. Het is belangrijk dat je CV overzichtelijk is. Begin altijd met je meest recente studie- en werkervaring. Dit is zodat je laatste ervaring als eerste gezien wordt door een werkgever. In je sollicitatiebrief richt je je vooral op het ‘waarom’. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief geen herhaling van je CV wordt. Het is verder van belang dat je je CV en sollicitatiebrief afstemt op de organisatie waarvoor je solliciteert. Een extra tip hiervoor is om een ander je CV en sollicitatiebrief te laten controleren. Dit zorgt weer voor nieuwe inzichten!
Tip 5: Creëer je eigen droombaan
Het kan natuurlijk ook zijn dat je al tevreden bent met het werk dat je nu doet. Wellicht zijn er toch nog een aantal dingen waar je tegen aanloopt of wat je graag anders ziet. Wil je bijvoorbeeld liever een aantal dagen vanuit huis werken of vallen je vakantiedagen tegen? Maak het bespreekbaar. Stap op je werkgever af en kijk samen naar wat de mogelijkheden zijn. Jouw werkgever heeft er uiteindelijk ook baat bij dat jij gelukkig blijft in de baan die je nu hebt!
Loopbaancoaching bij GORTcoaching
Naast deze tips kan ook een loopbaancoach helpen bij het zoeken naar een nieuwe uitdaging. Samen met een loopbaancoach kun je samen je kwaliteiten ontdekken en kijken naar dat wat er daadwerkelijk bij je past. Wij bij GORTcoaching bieden je verschillende coaches die gespecialiseerd zijn in loopbaancoaching.
Interesse? Vind hier een loopbaancoach die bij je past en plan direct een gratis oriëntatiegesprek in.
Benieuwd naar de coaches bij u in de buurt? Bekijk de locaties: