Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Ben jij op zoek naar nieuwe werknemers, maar vraag je je af hoe je dit nou echt op een goede, functionele manier kunt aanpakken? De loopbaancoaches van GORTcoaching.nl helpen je graag! Aan de hand van een vijftal wetenschappelijke tips weet jij straks precies hoe je de beste sollicitant kunt uitkiezen!

1. Doe gedegen vooronderzoek – De titel zegt het al, bereid je goed voor! Pluis de achtergrond van de kandidaat uit door bijvoorbeeld contact op te nemen met genoemde scholen en/of werkgevers. Neem niet alle geschreven informatie klakkeloos voor waar aan en check eventueel de genoemde referenties door de desbetreffende personen op te bellen. Check ook of er ‘gaten’ in het cv zitten, bijvoorbeeld een tijdsperiode waarin weinig tot niks gedaan is. Neem de tijd om na te gaan of genoemde opleidingen, diploma’s en certificaten daadwerkelijk bestaan (zoals bijvoorbeeld politicus van der Mos die op zijn cv beweerde dat hij schooldirecteur was geweest). Op deze manier kun je vrij eenvoudig het kaf van het koren scheiden.

2. Neem een gestructureerd interview af – Het is al vaak uit onderzoek gebleken: neem een gestructureerd interview af. Een gestructureerd interview bestaat uit een vooraf vastgestelde set met inhoudelijke vragen over de functie. Dit houdt ook in dat je van te voren de motivatiebrief en het cv van de kandidaat zorgvuldig bestudeerd zodat je daar vragen over kunt stellen. Maak een opzet en hou je hier ook aan. Natuurlijk is het mogelijk, al naar gelangd de wijze waarop het interview verloopt, vragen toe voegen. Stel open vragen en af en toe ook een onverwachte vraag. Dit houdt de sollicitant scherp en bij de les en kan ook een leuke touch aan het gesprek geven. Indien je meerdere kandidaten hebt is het verstandig om de opzet van het gestructureerde interview bij iedere kandidaat zoveel mogelijk hetzelfde te houden, op deze manier zijn de kandidaten het beste met elkaar te vergelijken.

3. Maak onderscheid tussen communicatieve vaardigheden tijdens het interview en functievaardigheden – Nog een belangrijk punt bij het afnemen van het interview is dat je niet laat misleiden door de communicatieve eigenschappen van de sollicitant. Uit onderzoek blijkt dat tijdens een sollicitatiegesprek (onbewust) vaak meer gezocht wordt naar mensen die extravert en open staan voor nieuwe ervaringen. Op zich is dit geen probleem, maar zijn dit werkelijk de kwaliteiten die je voor deze functie zoekt? Ook al verloopt een gesprek bijzonder soepel, blijf jezelf eerlijke vragen stellen over de inhoudelijke kwaliteiten die je daadwerkelijk zoekt. Hou tijdens het gesprek deze ‘mental note to self’ vast!

4. Laat de sollicitant géén overbodige tests doen – Tenzij je heel sterk en gericht op zoek bent naar een kandidaat met bepaalde persoonlijkheidstrekken, is het afnemen van testen bij sollicitanten overbodig. Ben je bijvoorbeeld een marketingbureau dat werkt met mondelinge verkoop op straat, dan is het aan te raden een kandidaat te kiezen die erg extravert is ingesteld. In dat geval kan een persoonlijkheidstest in worden gezet. Is dit niet het geval, laat de testen dan vooral links liggen! Ze zijn tijdrovend en het voegen geen waardevolle informatie toe aan je oordeel.

5. Ga open en onbevooroordeeld het gesprek in – Ga altijd open en onbevooroordeeld het gesprek in. Geef je kandidaat de tijd om zijn of haar motivatie nauwkeurig uit te leggen. Vul niet in en laat je ook niet leiden door assumpties en vooroordelen. Een assumptie is iets waarvan jij denkt dat dat zo is of hoort te zijn, en een eerste indruk is binnen drie seconden gevormd. Wees hierin eer


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden