Coaching is een relatief nieuw vak. De enorme groei in het aantal coaches duidt aan dat mensen behoefte hebben aan het krijgen van coaching. Bij het zoeken naar een coach kunnen er een aantal dilemma’s ontstaan: “wat voor coach moet ik in de arm nemen voor mijn specifieke problemen?” en “is de coach een goede coach?”. Deze twee vragen zullen hier beantwoord worden.
Wat voor coach moet ik in de arm nemen voor mijn specifieke problemen?
Er bestaan verschillende vormen van coaching. Om het voor u overzichtelijker te maken volgt hieronder een overzicht van de soorten coaching die er grofweg bestaan en met wat voor problemen deze coaching zich bezighoudt:
– Loopbaancoaching. Richt zich op heroriëntatie qua werk. Wordt verder ingezet bij vragen over studie- of functiekeuze.
– Personal coaching / life coaching / mental coaching. Richt zich op het verbeteren van de levenskwaliteit. Kan gericht zijn op werk en/of privé leven.
– Stress coaching / burn-out coaching. Richt zich op het voorkomen of het herstellen van een burn-out of van stress.
– Ondernemers coaching / business coaching / executive coaching. Richt zich op het verkrijgen van nieuwe inzichten over leiderschap en ondernemerschap.
– Outplacement. Deze vorm van coaching richt zich op bedrijven en werknemers die in een outplacement traject zitten. Dit traject begeleidt medewerkers na ontslag naar een nieuwe werkgever.
Is de coach een goede coach?
Coaching is geen beschermd vak: iedereen kan zich coach noemen. Dit betekent ook dat niet elke coach een goede coach is. Natuurlijk is het belangrijk om waar te krijgen voor uw geld: de professionele hulp krijgen waarvoor betaald is. Hieronder worden een aantal tips vermeld waarmee u rekening kunt houden bij de zoektocht naar een goede coach:
– Vraag een oriëntatiegesprek aan. Tijdens een oriëntatiegesprek kan er gekeken worden of er een klik is tussen jullie. Verder is er een gelegenheid om te informeren naar informatie die u als belangrijk acht.
– Heeft de coach de juiste opleiding afgemaakt? Coaches hebben vaak de opleiding psychologie gevolgd. Er bestaan ook specifieke opleidingen tot coach.
– Heeft de coach de juiste certificeringen? Voorbeelden zijn het keurmerk van Noloc, Blik op Werk, NOBCO of het CMI. Dit wil niet zeggen dat een coach zonder certificeringen een slechte coach is. Er zijn soms hoge kosten verbonden aan het verkrijgen van keurmerken, wat een reden kan zijn voor sommige coaches om ervan af te zien.
– Komt de werkwijze van de coach overeen met uw beeld van een effectief traject? Vraag naar de werkwijze van de coach in het oriëntatiegesprek. Hierbij wordt duidelijk wat er van u verwacht wordt en wat er van de coach verwacht kan worden.
De zoektocht naar een goede coach kan lastig zijn. Het is belangrijk om bewust te zoeken naar een goede coach. Wellicht bevindt deze coach zich niet in uw woonplaats. Durf verder te kijken! Problemen zijn met een goede coach sneller op te lossen. De juiste coach kan zorgen voor een doorbraak!