Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Burnout staat ook wel beter bekend als het gevoel compleet opgebrand te zijn. Dit zorgt ervoor dat je niet meer de energie en motivatie in jezelf kan vinden om je werk te kunnen uitvoeren. In Nederland lijdt ongeveer 20% van de werknemers aan burnout klachten, waarbij bij 14% de klachten erg genoeg zijn om te kunnen spreken van een burnout. De lengte van de uitval voor mensen met deze diagnose bedraagt gemiddeld driekwart jaar. Deze periode kenmerkt zich vooral met extreme vermoeidheid, gevoelens van verminderde zelfwaarde en afstandelijkheid van anderen. Gelukkig kan er wat gedaan worden om de oorzaken die leiden tot burnout tegen te gaan. Met loopbaanadvies coaching kan je werken aan het verbeteren van jouw werkomstandigheden.

Vaak is het zo dat zowel de omgeving als de persoon zelf een rol spelen in het ontstaan van een burnout. Aanpassingen aan de omgeving of aan de baan moeten vaak in overleg gedaan worden met een leidinggevende. Vandaar dat het makkelijker is eerst te bekijken wat je zelf kan veranderen:

1. Stressbestendigheid: het effectief kunnen omgaan met stressvolle situaties is een centraal punt wanneer je burnout wilt aanpakken. Omgaan met stress kun je leren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je te bedenken waar de stress vandaan komt: ben jij zelf degene die je hoge standaarden oplegt? Wil jij zelf teveel dingen tegelijk? Wanneer blijkt dat je vooral dingen van jezelf móet doen, kan dit aangepakt worden door jouw gedachtepatronen te doorbreken. Ga bij jezelf eens na of het echt zo erg is om een bepaalde taak door te schuiven naar de volgende dag. Is het niet beter jezelf wat rust te geven zodat je de volgende dag weer jezelf volledig in kan zetten?

2. (Communicatie)vaardigheden: het is belangrijk dat je tijdens je werk niet teveel hooi op je vork neemt, ook al voel je wel de druk dit te doen. Om deze reden is het belangrijk dat je leert je grenzen aan te geven. Het is niet erg om te moeten uiten dat het werk je af en toe zwaar valt. Geef aan dat je graag hoge kwaliteit wil blijven leveren, maar dat het wel op een andere manier moet. Wanneer je open communiceert over jouw gevoelens in je werk, weten mensen niet alleen beter waar ze aan toe zijn en kunnen ze je opvangen, maar geeft het ook heel veel lucht om jouw gevoel te uiten. Hierdoor hoef je stressgevoelens niet op te hopen.

Wil je nog meer handige tips over het voorkomen van een burnout of wil je weten hoe je beter in je vel kunt zitten op je werk? Loopbaanadvies kan je hierbij helpen.

» Klik hier om een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek in te plannen


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden