Heb je veel last van stress of voel je je steeds weer onzeker in een bepaalde situatie? Dan kan Rationeel-Emotieve Therapie (RET) voor jou de oplossing zijn. Het basisprincipe van RET is eenvoudig: het zijn niet de situaties, maar jouw ideeën over die situaties die bepalen welk gevoel je erbij krijgt en welk gedrag je hierbij vertoont. Dus het is jouw idee van een bepaalde situatie die ervoor zorgt of je stress of ongemak ervaart en niet de gebeurtenis zelf. Een personal coach kan je inzicht bieden in deze interpretaties.

Interpreteren en evalueren
Bij RET kijk je samen met een coach of de feiten en jouw interpretaties van situaties kloppen. Daarnaast leer je hoe je in mentaal opzicht beter kunt omgaan met tegenslagen, zoals een ontslag. De nadruk ligt bij RET, naast realistisch interpreteren van de werkelijkheid, op de evaluatie van gebeurtenissen.

Het ABC-model
Wanneer een coach je helpt met RET zal deze het ABC-model hanteren. Met behulp van dit model zullen jouw emoties in kaart worden gebracht. De A (die staat voor activating event) is de gebeurtenis, zoals het ontslag, die bij jou tot een emotionele reactie leidt. De B (belief) staat voor de ideeën en gedachten die de gebeurtenis van A bij je oproepen. Zo kan het ontslag bijvoorbeeld een gevoel van falen oproepen. De C (consequences) verwijst naar de gevolgen die de emotionele reactie en het gedrag dat daarbij hoort, hebben.

Wil jij je minder onzeker of gestrest voelen en met behulp van een life coach bekijken of jouw ideeën en je daarop gebaseerde gedrag realistisch zijn, maak dan een afspraak met één van de coaches

Kijk direct in de agenda en plan uw gratis oriëntatiegesprek met onze coach.»


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden