Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Veel hogere functies bij bedrijven vereisen in meer of mindere mate een stuk creativiteit, dit komt met name tot uiting bij het oplossen van problemen. Een recente survey van IBM liet zien dat het merendeel van de grote CEO’s creatief oplossingen kunnen bedenken als een van de belangrijkste eigenschappen ziet.

De uitdaging bij creativiteit is dat het zo ontzettend moeilijk af te dwingen is. Het is vergelijkbaar met het zeggen tegen jezelf dat je in slaap moet vallen bij een slapeloze nacht of niet aan een roze olifant mag denken wanneer iemand roze olifant tegen je zegt. Wanneer je creativiteit probeert af te dwingen, maak je veel gebruik van je prefrontale cortex. Dit is het gedeelte van je brein wat, onder andere, over planning gaat. Iets wat moeilijk samen gaat met het vrije associatieve vermogen, wat nodig is om creatief na te kunnen denken.
Creativiteit is namelijk gedeeltelijk een onbewust proces; op de achtergrond van ons brein zijn we voortdurend ideeën aan het genereren. Op deze manier is het ook te verklaren waarom je soms ineens een goed idee hebt, terwijl je alleen maar naar buiten aan het staren was. Nu is het natuurlijk vooral de vraag, hoe kun je hier dan wel bij komen?

Hieronder kun je een paar tips vinden over hoe je beter kunt worden in het creatief oplossen van problemen.

1. Gun jezelf tijd om niets te doen.
In een tijd waarin we voortdurend worden blootgesteld aan allerlei prikkels (mails, apps, telefoongesprekken), hebben we maar weinig tijd om even lekker niets te doen. Dit is enorm zonde, en niet alleen omdat het stress verlagend werkt om even rust te pakken. Nee, vooral omdat dit soort ‘loze tijd’ het moment is waarop de meeste ideeën tot je komen! Deze momenten zijn echter niet tv-kijken of appen, het is echt de kunst van het zo min mogelijk doen. Een kunst die weer een heropleving verdient!

2. Registreer je ideeën
Vaak komen de beste oplossingen voor ingewikkelde problemen op momenten die we helemaal niet gepland hebben, zoals bijvoorbeeld midden in de nacht of in de trein. Leer jezelf aan om elk idee zo snel mogelijk op te schrijven, zelfs wanneer het niet de oplossing is. Op deze manier streep je minder snel onbewust al ideeën af, die later mogelijk heel nuttig kunnen zijn. Bovendien is het teruglezen van ideeën een goede manier om creatief denken te bevorderen!

3. Doe nieuwe ervaringen op
Het brein werkt als een associatieve machine en een machine heeft brandstof nodig. Om creativiteit te bevorderen moet er zo nu en dan wel verse olie in. Een goede manier hiervoor is nieuwe ervaringen op doen. Lees bijvoorbeeld een boek over een onbekend onderwerp of ga naar een museum waar je nog nooit geweest bent. Nieuwe prikkels stimuleren de hersenen en maken het creatieve vermogen groter! Hoe sneller je de oplossing gevonden hebt, hoe sneller je leuke nieuwe ervaringen op kan doen.

Ben je op zoek naar oplossingen, maar heb je het gevoel dat je vast zit? Probeer een nieuwe ervaring en vindt hier een coach die u daarmee helpt!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden