Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Je mindset bepaalt hoeveel geluk je ervaart. Iemand die leeft onder slechte omstandigheden kan gelukkiger zijn dan iemand die alles heeft wat hij maar kan wensen. Het heeft allemaal te maken met hoe we naar een bepaalde situatie kijken. Professor psychologie Carol Dweck van de Stanford Universiteit heeft een boek geschreven over hoe je je mindset kunt ontwikkelen, genaamd: Mindset, the new psychology of success (2006).

Verschil tussen een growth- en een fixed-mindset
Een belangrijk punt uit het boek is het verschil tussen een zogenaamde ‘growth-mindset’ (groei mentaliteit) en ‘fixed mindset’ (statische mentaliteit). Het idee van een growth-mindset is dat je je capaciteiten en kwaliteiten kunt vergroten door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Het uitgangspunt van het boek is dat het ontwikkelen van een growth-mindset de sleutel tot succes is.

Aan de andere kant van het continuüm bestaat er de fixed-mindset, het uitgangspunt hiervan is dat menselijke capaciteiten aangeboren zijn en daardoor niet of weinig te veranderen zijn. Werken aan je persoonlijke ontwikkeling zal in dit geval daarom ook waardeloos zijn.

Kenmerkend voor individuen met een growth-mindset is dat zij uitdagingen durven aan te gaan en zich minder zorgen maken en daardoor minder angst ervaren om te falen. Zij geloven namelijk dat je van je fouten kunt leren en dat je je hierdoor juist persoonlijk zal ontwikkelen.

Onze visie
Wij bij GORTcoaching geloven dat ieder mens anders is en daardoor verschillen in aanleg heeft voor bepaalde capaciteiten. Wij sluiten ons zeker aan bij het idee van de ‘growth-mindset’, omdat wij geloven dat iedereen zichzelf kan ontwikkelen en de kwaliteiten kan aanleren die hij of zij zou willen hebben.

Anders dan het woord fixed-mindset doet vermoeden, staat de fixed-mindset niet vast. Je kunt je denkpatronen zeker ontwikkelen. Alleen al door je bewust te zijn van je denkpatronen, zal je in staat zijn om je gedachten beter te sturen. Als je merkt dat je vaak moeilijke dingen uitstelt of ontmoedigd raakt wanneer iets te veel inspanning kost, dan kan het voor jou interessant zijn om je eens bewust te worden van je denkpatronen die normaal gesproken op automatische piloot zijn gang gaan.

GORTcoaching heeft coaches in dienst die gespecialiseerd zijn in het veranderen van mindset en het aanpakken van negatieve denkpatronen. Plan hier een gratis oriëntatiegesprek in met een van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden