Het aanbod van coaches is enorm en je vindt ze in allerlei soorten en maten en met grote verschillen in de tarieven. Hoe kies ik nu in deze jungle de juiste coach voor mijn probleem? Hier volgen 10 tips.
1. Kies het soort coaching dat past bij je het probleem waarmee je wil werken. Er zijn veel soorten van coaching. Kijk dus goed welke soort het beste aansluit bij je reden om een coach te kiezen. De meest voorkomende zijn:
Executive coaching: richt zich op de ontwikkeling van topmanagers;
Business coaching: voor het ontwikkelen van het bedrijfsmatige aspecten;
Corporate coaching richt zich op het de gehele organisatie;
Performance coaching voor gedrag, competentie ontwikkeling en mentale ontwikkeling;
Personal/Life (persoonlijke) voor persoonlijke zaken zoals balans tussen werk en privé;
Counseling richt zich op meer op het emotionele aspecten en zingeving;
Teamcoaching richt zich op het coachen van teams;
Loopbaan Coaching richt zich op carrière ontwikkeling, instroom en uitstroom;
Mediation voor bemiddeling bij het oplossen van geschillen en conflicten.
Het komt vaak voor dat coaches op meerdere gebieden coachen. Zo zie je vaak onder een naam combinaties van personal/life coaching, counseling en performance coaching omdat deze soorten van coachen nauw met elkaar verbonden zijn.
2. Werk aan de hand van een stappenplan tijdens de coaching. Meestal maakt de coach gebruik van een concreet stappenplan. Dan weet je wat je kan verwachten. In het plan vindt je terug langs welke stappen er gecoacht wordt en het aantal gesprekken dat er voor nodig is. Een belangrijk onderdeel in de aanpak is dat de coach werkt vanuit het probleem waarvoor je bij hem of haar komt. Je werkt dan gericht aan je probleem en het dient als leidraad om te zien of je nog op koers ligt. Afhankelijk van het verloop van de coaching kan het op en bepaald moment voorkomen dat je samen met je coach besluit om de koers te wijzigen.
Je kan er ook voor kiezen om elke keer losse gesprekken af te spreken. Dat kan makkelijk zijn als je met iets zit waar je gewoon eens van gedachten over wil wisselen of feedback op wil hebben. Als dit tot meerdere losse vervolg gesprekken leidt wees je er dan van bewust dat het een open einde heeft, je niet precies weet wanneer je resultaten kan verwachten en wat het je uiteindelijk gaat kosten.
3. Onderzoek welke technieken coaches gebruiken in de begeleiding. Er zijn vele soorten technieken en meestal gebruikt een coach meerdere technieken. Daarbij zijn de technieken ook afhankelijk van de soort van coaching. Zo zijn er op het gebied van persoonlijke coaching technieken als NLP, 360 Feedback, ret, voice dialogue, imaginatie, mind mapping, biografisch werk, meditatie, enneagram, rollenspellen, opstellingen, dramatechnieken, astrologie, diverse gesprekstechnieken als spiegelen, etc. Het zijn er te veel om ze hier allemaal te bespreken. Als je er meer over wil weten adviseer ik je om het internet te raadplegen. Als je merkt dat de gebruikte techniek voor je belangrijk is kies dan ook een coach die van deze techniek gebruik maakt.
4. Als je met een coach aan het werk gaat dat is het essentieel dat het (wederzijds) klikt. Je moet voor je zelf het vertrouwen hebben dat de coach in staat is om je te helpen. Je moet je op je gemak en voelen en het gevoel hebben dat de coach integer en betrouwbaar is. De klik bepaalt mede de effectiviteit, het gevoel dat je er bij hebt en daarmee het aantal sessies en mogelijk de kosten. Andere punten waar je op kan letten is: past de ervaring van de coach bij mijn eigen interesse en/of ervaring, hoe ontwikkelt de coach zich, wat is de persoonlijke ontwikkeling van de coach, zijn er artikelen of boeken waaruit zijn manier van denken blijkt, wat is de kijk van de coach op ontwikkeling van onderwerpen in zijn vakgebied?
5. Een nieuwe trend is E-coaching. Hierbij wordt er gecoacht via de telefoon of per email. Dit kan handig zijn als je weinig tijd hebt of als de reistijd naar de coach (te) lang is. Een ander voordeel van coaching per email is dat je direct contact kan zoeken als je het nodig hebt of op een ander moment wanneer het jou uit komt. E-coaching is minder tot niet geschikt als je wil werken aan emotionele aspecten van je zelf of andere zaken die voor jou erg emotioneel gevoelig zijn. De reden is dat bij het werken aan dit soort onderwerpen de non-verbale communicatie van groot belang is in het gesprek met de coach of counselor.
6. De tarieven verschillen sterk en zijn afhankelijk van de soort coaching en de kwaliteit en ervaring van de coach zelf. Het uurtarief varieert tussen de ongeveer € 50 tot € 400 per uur. Soms zijn er ook vaste prijzen voor een compleet traject bestaande uit een vast aantal gesprekken. Het vergelijken van verschillende coaches is dan ook zeker aan te raden. Wees niet te bescheiden en vraag of de prijs bespreekbaar is.
Wat je uiteindelijk kwijt bent kan ook afhankelijk van het probleem en daarmee het aantal gesprekken. Bij ‘zwaardere’ problemen kan het meer tijd kosten om tot verbetering te komen.
7. Kies ik iemand van een groot bureau of voor een eenmansbedrijf? Grote bureaus zijn veelal duurder dan de eenmansbedrijf. In kwaliteit hoeft er geen verschil te zijn. Een coach van een groot bureau kan beter zijn dan een zelfstandige en omgekeerd. Bij coaching gaat het immers om de coach als persoon en niet om de organisatie die er achter staat. Daarbij komt het vaak voor dat coaches van eenmansbedrijven ook werken via de grotere bureaus.
8. Moet de coach zijn aangesloten bij een beroepsorganisatie? Coaches zijn veelal ingeschreven bij een beroepsorganisatie. Dit heeft voor de cliënt het voordeel dat de coach zich formeel houdt aan de beroepscode van de betreffende organisatie, en aan de regels en procedures in geval van een geschil. Echter het lidmaatschap van een beroepsorganisatie is niet per definitie een kwaliteitsgarantie.
9. Welk resultaat kan je verwachten? Coaching kan een zichtbaar resultaat opleveren bijvoorbeeld in je gedrag, je vaardigheden, je attitude, je overtuigingen, je communicatie, in het oplossen van problemen of het nemen van een beslissingen. Het kan ook zijn dat andere inzichten ontstaan en er een bewustwordingsproces start. Dit levert misschien niet direct zichtbaar resultaten maar zijn wel de eerste stappen die nodig zijn om in beweging te komen.
Meer weten over ons, lees dan meer over GORT.
Plan hier een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een van onze coaches »