Elke organisatie krijgt er weleens mee te maken; interne conflicten, werknemers die niet goed functioneren, gedwongen reorganisatie. Al deze factoren kunnen ertoe leiden dat er ontslagen moeten vallen. Vaak heeft dit een negatieve impact op de organisatie, maar kan het voor de lange termijn veel opleveren. Wat is de beste manier om met deze ontslagen om te gaan? Hoe gaat u dit aanpakken? Hoe zorgt u ervoor dat uw organisatie geen negatief imago creëert?
Ontslag is pijnlijk voor de werknemer
Voor de werknemer kan een ontslag erg pijnlijk zijn en een hoop stress bezorgen. Het is erg belangrijk dat dit proces zonder gebreken verloopt. Een coach die gespecialiseerd is in outplacement kan hier een grote rol in spelen. Een outplacementtraject bestaat uit verschillende onderdelen die de coach samen met de werknemer zal doorlopen. Door dit traject aan te bieden laat u niet alleen uw medewerkers zien dat u betrokken bent, maar ook uw externe relaties. Vooral wanneer er sprake is van reorganisatie is het van belang uw medewerkers tevreden te houden. Het is voor hen ook een grote shock als collega’s het bedrijf zullen verlaten. Wanneer u laat zien dat u op een humane en positieve manier met uw werknemers omgaat, zal dit gewaardeerd worden.
U voorkomt op deze manier demotivatie en conflicten:
Stap 1: Verwerking ontslag
De eerste stap in dit traject zal de verwerking van het ontslag zijn. De werknemer kan verdrietig zijn of boos. Het is belangrijk om in eerste instantie alle gevoelens op een rijtje te zetten, voordat er concrete stappen worden gezet. Wanneer de werknemer inziet dat een ontslag nieuwe kansen kan bieden, is hij/zij gemotiveerd om een nieuwe baan te vinden. Het omzetten van negatieve gedachten in positieve is de eerste stap bij het zoeken van nieuwe mogelijkheden!
Stap 2: Kwaliteiten & wensen
Indien de medewerker gemotiveerd is om een nieuwe baan te zoeken, worden de wensen in kaart gebracht. Het is belangrijk dat de medewerker zijn eigen kwaliteiten en valkuilen ontdekt. Hierna kan er gekeken worden naar hoe deze kwaliteiten ingezet kunnen worden. Wanneer een individu bewust is van zijn eigen kwaliteiten, zal hij/zij het ontslag als een weg naar nieuwe kansen zien. Een werknemer wordt zich niet alleen bewuster van zichzelf, maar ook van de mogelijkheden om een nieuwe baan te vinden.
Stap 3: Zoektocht
Zodra de werknemer weet wat zijn/haar wensen en kwaliteiten zijn, kan de zoektocht naar een baan beginnen. Samen met een coach wordt er gekeken naar de meest efficiënte en effectieve manier van zoeken. Zodra er een selectie is gemaakt kunnen er brieven verzonden worden en kan het solliciteren beginnen. Een coach begeleidt de werknemer totdat de perfecte job-employee match gevonden is!
De hulp van een coach kan het u en uw werknemers een stuk makkelijker wanneer er ontslag dreigt. Outplacement biedt werknemers de mogelijkheid om snel weer een nieuwe baan te vinden. Voor u als werknemer is het ook financieel aantrekkelijk om een outplacement traject te starten. Een ontslagvergoeding wordt namelijk beschouwd als belastbaar loon, terwijl dit bij een outplacementtraject niet het geval is. Een outplacementtraject levert dus niet alleen de werknemer wat op, maar u ook!
Benieuwd geworden naar outplacement? Vind een outplacement expert bij u in de buurt:
– Outplacement Amsterdam
– Outplacement Utrecht
– Outplacement Rotterdam
– Outplacement Den Haag